Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bacteriebatterij, Duitse lis en alle overige onderwerpen

  •  
01-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
449 keer bekeken
  •  
waterschap sloot slootje zwanen

Slootje met zwanen

© Foto: JohanEversFotografie

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 1 mei 2022 terug op de volgende startpunten:

00:22:35 - Beleef de Lente: Pimpelmees
01:10:05 - Planten en droogte
01:42:12 - Amfibiegeluiden met Baudewijn Odé
02:15:18 - Duitse lis houdt van bunkers
02:26:23 - Bacteriebatterij
02:45:20 - Waterkwaliteit

Bacteriebatterij

bacteriebatterij (c) Heleen Ouboter

Nijmeegse onderzoekers hebben een batterij ontwikkeld waarin bacteriën de stroom leveren. De bewuste bacterie 'eet' methaan en produceert daarbij elektronen. "Het zou mooi zijn als je zo'n batterij in de toekomst bij een waterzuivering zou kunnen installeren", denkt microbioloog Heleen Ouboter van de Radboud Universiteit. Nu wordt methaan uit de waterzuivering nog verbrand om energie te leveren, maar met zo'n batterij kan dat veel efficiënter, denken de onderzoekers.

Duitse lis houdt van bunkers

Bij de boeken die Rolf Roos maakt over Hollandse duinen wordt hij steevast achtervolgd door de Duitse lis. Of het nou in Kennemerland, in de Westduinen of in Voorne is, steeds wordt de Iris germanica gevonden bij bunkers. Is dat toeval of worden ze bewust aangeplant? Rolf Roos roept luisteraars op mee te denken.

Duitse lis houdt van bunkers

Duitse lis bij bunker in de duinen van Voorne

© J.A. Dijkhuizen

Waterkwaliteit

Het wordt al de volgende milieucrisis genoemd, na het grote stikstofprobleem. De Nederlandse waterkwaliteit is niet op orde. En de Europese norm waar we in 2027 aan moeten voldoen gaan we hoogstwaarschijnlijk niet halen. Dat heeft minister Harbers van Infrastructuur en Milieu onlangs laten weten aan de Tweede Kamer. Hoe komt het dat onze waterkwaliteit zo slecht is? En wat is er aan de doen? Aquatisch ecoloog Lisette de Senerpont Domis gaat vanaf volgende week onderzoek doen naar 'slimme manieren' om de waterkwaliteit beter in kaart te brengen. Van videotracking tot drones.

De pimpelmees heeft jongen

Voor de Beleef de Lente camera's zijn de pimpelmeesjongen uit hun ei gekropen. Nu nog even flink aankomen, veren krijgen en dan de wijde wereld in!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.