Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aziatische hoornaar nu ook in Zaandam aangetroffen

  •    •  
16-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Aziatische hoornaars

© Aziatische hoornaar - Fotograaf Arp Kruithof

Nadat er zaterdag een Aziatische hoornaar werd waargenomen in Velserbroek, is er afgelopen donderdag weer een gezien in Zaandam. Dat meldt het platform Stop invasieve exoten. Het is de vierde keer dat deze exoot in Noord-Holland is gesignaleerd.

In 2018 is de hoornaar voor het eerst gezien op een schip in Amsterdam en in 2020 in Den Helder. In Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg wordt het insect ook al langer waargenomen. In het noorden wordt de hoornaar minder vaak gezien, maar bijvoorbeeld in Meppel stak hij toch ook al de kop op.

De Aziatische hoornaar eet onder meer honingbijen en wilde bijen en is daarom bepaald geen graag geziene gast. Het beestje staat dan ook al zes jaar ook op een speciale lijst van planten en dieren waarvan de vestiging en verspreiding in de hele Europese Unie moet worden voorkomen.

Het platform hoopt daarom dat ook burgers het melden als ze een hoornaar zien. In Nederland is de provincie verantwoordelijk voor de bestrijding van het insect. In Nederland komt ook een inheemse Europese hoornaar voor,  die niet te verwarren is met zijn Aziatische neefje.

Europese en Aziatische hoornaar

© Europese en Aziatische hoornaar herkennen. Foto's: Mazzelmoaze en Rob Buiter

Ron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.