Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Australië weigert om 'methaanpact' van EU en VS te ondertekenen

28 okt 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uitstoot

© bron: pixabay

Australië weigert om het zogenoemde methaanpact van de Europese Unie en de Verenigde Staten, om de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas methaan terug te dringen, te ondertekenen. Volgens energieminister Angus Taylor zou het verminderen van de uitstoot van methaan de welvaart en de levenskwaliteit in Australië ondermijnen.

Methaanuitstoot moet omlaag

Op 11 oktober maakten de EU en de VS bekend een methaanpact te sluiten. De uitstoot van methaan moet in 2030 met 30 procent zijn verminderd ten opzichte van 2020. In totaal hebben zich 35 landen bij de afspraak aangesloten, waaronder negen van de twintig grootste methaanproducenten. Methaan is na CO2 de belangrijkste veroorzaker van klimaatverandering, aldus kenners.

Australië produceert veel fossiele brandstoffen waardoor er ook veel broeikasgassen worden uitgestoten. Het land stoot volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) 0,7 procent van alle methaan uit. Daarbij was methaan goed voor bijna een kwart van alle uitstoot van Australië in 2019.

Geen wet 

Premier Scott Morrison ging dinsdag akkoord met een plan om de netto uitstoot van alle broeikasgassen in 2050 naar nul te verlagen, maar hij weigerde het in de wet te laten vastleggen. Australië krijgt veel kritiek vanwege het terughoudende klimaatbeleid. Morrison is wel aanwezig bij de aanstaande klimaattop in Glasgow.

Bron: ANP

Meer over:

australië, methaan

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar