Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Australië start een wind- en zonneproject van 15.000 km2

  •  
13-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
australie

Australië

© Pixabay

In het westen van Australië moet een park voor wind- en zonne-energie komen dat zo groot is als half België. Het zou daarmee het grootste project voor duurzame energie ter wereld worden.

Het project voor windmolens en zonnepanelen met de naam Western Green Energy Hub moet een oppervlakte krijgen van meer dan 15.000 vierkante kilometer en kan 75 miljard dollar gaan kosten. De productiecapaciteit zou op 50 gigawatt moeten liggen. Er zal groene waterstof en groene ammoniak worden geproduceerd voor binnenlands gebruik en voor de export. Groene ammoniak dient om waterstof over grote afstanden te vervoeren. Australische onderzoekers hadden al een membraantechnologie ontwikkeld waarmee waterstof efficiënt uit ammonia gehaald kan worden.

Internationaal consortium

Het voorstel voor het project aan de zuidkust van de deelstaat West-Australië komt van een internationaal consortium. Daarin zit ook een energiebedrijf dat de inheemse Aboriginal-bevolking vertegenwoordigt. De productie zou rond 2030 moeten beginnen.

De huidige regering van Australië heeft niet veel op met klimaatbeleid. Het land weigerde bijvoorbeeld tijdens de VN-klimaattop in Madrid nieuwe klimaatafspraken te maken, vanwege hun enorme kolenindustrie. Maar de heftige bosbranden van de laatste jaren hebben ook in Australië de discussie over klimaatverandering aangewakkerd.

Bron: ANP en Business Insider

Meer over:

klimaat, australië
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.