Atsma wijzigt duurzaam inkoopbeleid overheid
• 28-09-2011
• leestijd 2 minuten
Het duurzame inkoopbeleid van de overheid wordt op een andere leest geschoeid. De overheid zal aan ondernemers niet langer voorschrijven aan welke eisen producten moeten voldoen.
Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) woensdag gezegd tijdens een conferentie over duurzaamheid. Atsma wil een advies dat door ondernemers is opgesteld, overnemen. De aanpak van de overheid nu is ,,te star'', zei de bewindsman.
Duurzaam
Jaarlijks doet de overheid voor ongeveer 60 miljard euro aankopen. Het beleid is erop gericht dat de rijksoverheid 100 procent duurzaam inkoopt, gemeenten voor 75 procent en waterschappen voor 50 procent. Concreet betekent het bij aankopen een streven naar minder energieverbruik, meer duurzame grondstoffen, minder afval, meer recycling en zo weinig mogelijk emissies van vervuilende stoffen.
Rompslomp
Het Rijk kocht vorig jaar voor 99,8 procent duurzaam in, waarmee het doel op een fractie na gehaald werd. Lokale overheden presteerden zelfs veel beter dan verwacht. Goede cijfers, vindt Atsma. Maar volgens de staatssecretaris levert het huidige systeem voor ondernemers wel veel rompslomp op.
Gewenste resultaten
Atsma wil de gewenste resultaten van het beleid voortaan centraal stellen, in plaats van de eisen waaraan producten moeten voldoen. De bewijslast voor ondernemers wat dat betreft, wordt vereenvoudigd. Deze en andere maatregelen kunnen ondernemers forse besparingen opleveren, denkt de bewindsman. De voorstellen van het bedrijfsleven leveren bovendien nog méér duurzaamheid op, aldus Atsma.
Toetsen
Milieuorganisatie Greenpeace is niet blij met de uitspraak van Atsma. "Het wordt nu eigenlijk een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt. Het lijkt er op dat iedereen duurzaamheid kan claimen. Het beleid is ervoor bedoeld dat de overheid 100 procent duurzaam inkoopt. Die kan nu niet meer toetsen of iets duurzaam is, of niet." Ook stelt de organisatie dat de voorstellen van Atsma tot gevolg hebben dat het duurzaam inkoopbeleid niet meer voldoet aan de Europese afspraken erover.
Bron: ANP, Vroege Vogels
Foto (cc) Amiek