Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Arnhem zet varkens in tegen opmars Amerikaanse eik

  •  
22-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
662 keer bekeken
  •  
Varken_tsarina.jpg

© Fotograaf: tsarina

Arnhem laat negen varkens los in het bos bij Groot Warnsborn langs de A50. De Bonte Bentheimers gaan de eikels van de Amerikaanse eik in dat bos opeten. Zo zorgen ze er voor dat de exotische eik inheemse soorten niet langer kan overheersen, aldus de gemeente. De varkens blijven in elk geval een jaar in het bos rondscharrelen.

Dol op eikels

Varkens zijn dol op eikels. Op biologische boerderijen worden vaak speciaal voor de varkens eikels ingezameld. Volgens Arnhem was het in het verleden heel normaal om varkens in eikenbossen te laten rondlopen. "We introduceren die historische werkwijze weer, want het is een prachtige manier om onze bossen duurzaam te beheren", stelt wethouder Marco van der Wel (biodiversiteit).

Gedomineerd door exotische eik

Het Rijk der Heide, zoals de bossen bij Groot Warnsborn heten, omvat 15 hectare. Amerikaanse eiken overheersen er de inlandse eiken en dennen. Ze zouden volgens de gemeente het hele bos gaan domineren als er niks gebeurt. Ook de bodem onder de exotische eiken lijdt daaronder, want mossen, insecten en vogels hebben er minder ruimte dan onder inheemse soorten. Arnhem gaat grond die de varkens hebben losgewoeld inzaaien met kruidenmengsels.

Als de inzet van de Bonte Bentheimers een succes is, wil Arnhem de overeenkomst met de eigenaar volgend jaar verlengen. De varkens zouden dan ook op andere plekken in het bosrijke Arnhem worden ingezet.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.