Vroege Vogels
theme-icon
Natuur

Arita Baaijens geeft de Noordzee een stem

  •  
13-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1037 keer bekeken
  •  
Arita Baaijens op de Arctische oceaan

Arita Baaijens tijdens de Sea Women Expeditions op de Arctische oceaan.

© Kelly McCormick

In 2023 gaat bioloog en schrijver Arita Baaijens solliciteren voor een nieuwe functie: ‘Spreker voor de Noordzee’. Zij geeft zichzelf een jaar de tijd om zo goed mogelijk voorbereid op het gesprek te komen. "Wie is de zee? Hoe verstaan mens en zee elkaar? Is de zee intelligent?", zijn vragen die bij haar opborrelen.

Baaijens wil met ‘Solliciteren bij de Noordzee’ de geesten klaarmaken voor een minder bazige bestuursvorm. Eentje waarbij de zee een vaste plek aan vergadertafels inneemt en mee beslist. We leren zo de zee kennen op manieren, die ons alledaagse begrip van de werkelijkheid behoorlijk oprekken. Lees meer hierover de website.

Afgelopen week kwam ze terug van een grote internationale expeditie (Sea Women Expeditions) in de Arctische oceaan bij Noorwegen. Ze volgde de vrouwelijke marien biologen, oceanografen en kunstenaars, die onderzoek doen naar de biodiversiteit in de oceaan.

Bekijk hieronder een filmpje van een ontmoeting met bultrugwalvissen in een Noors fjord tijdens de expeditie. Gefilmd door Lien de Ruyck. 

 Lees meer over dit onderwerp op de website van TaalvoordeToekomst.nl.

Thema's:

theme-icon
Natuur

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar