Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Arcadis blundert bij onderzoek Eemshaven

  •  
15-01-2008
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
most-polluting-coal.jpg
Nederland — Ingenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft geblunderd bij het onderzoek naar mogelijke uitbreiding van de Eemshaven. Greenpeace Nederland en de Waddenvereniging zijn woedend dat de Groningen Seaports met dit rammelende onderzoek de uitbreiding van de Eemshaven en de komst van kolencentrales erdoor probeert te drukken.
Arcadis heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht Groningen Seaports en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Bekeken is hoe de twee geplande kolencentrales in de Eemshaven moeten worden bevoorraad. Daarvoor zou uitdieping en verbreding van de haven noodzakelijk zijn.
Volgens een review-onderzoek door het bureau Tonckens Ecologie is het rapport van Arcadis gespeend van ecologische kennis en is er naar een conclusie toe geredeneerd die van te voren vaststond.
Verkeerde gegevens
Arcadis heeft bij het onderzoek naar de gevolgen voor vogels in het gebied grote missers gemaakt. Het bureau gebruikt verkeerde gegevens en maakt fouten als het gaat om toendraganzen, slechtvalken, aalscholvers en lepelaars, zo blijkt uit het review-onderzoek van Tonckens. Ook stelt Arcadis dat er geen effecten op de beschermde waarde van de Dollard worden verwacht, terwijl zeehonden in het gebied zelfs kunnen verdwijnen als gevolg van de komst van kolencentrales en uitbreiding van de haven voor kolenaanvoer.
Het review-onderzoek concludeert: “Een systematische onderzoeksmethode ontbreekt. Het lijkt met weinig ecologisch kennis in elkaar geknutseld te zijn met een eindoordeel dat mogelijk vooraf al vaststond”.
Bagatelliseren gevolgen
Het Duitse energiedrijf RWE wil een grote kolencentrale bouwen in de Eemshaven, die goedkope stroom moet gaan leveren aan de industrie. Ook Nuon heeft de ambitie om binnen een jaar of vijf een geplande gascentrale om te bouwen naar een kolencentrale. Rijkswaterstaat en het havenbedrijf Groningen Seaports willen daarom zo snel mogelijk een uitbreiding van de Eemshaven en een uitdieping van de vaargeul in de Waddenzee om kolenschepen de ruimte te geven.
De overheidspartijen hadden aan adviesbureau Arcadis gevraagd onderzoek te verrichten naar de gevolgen van deze activiteiten voor de natuur, waaronder de naastgelegen Waddenzee. Greenpeace en de Waddenvereniging vertrouwden de zaak niet omdat de vergunningverlening onterecht werd opgesplitst in een deel voor de kolencentrales, een deel voor de haven en een deel voor de vaargeul. Zo lijken de gevolgen kleiner. Greenpeace liet daarom een review-onderzoek uitvoeren naar het werk van Arcadis. Dit wijst uit dat de gevolgen voor de natuur stelselmatig worden gebagatelliseerd.
Schadelijke gevolgen kolencentrales
Greenpeace en de Waddenvereniging wijzen erop dat de kolencentrales en de aanvoer van kolen niet alleen zeer schadelijk zijn voor het klimaat, maar ook direct voor de natuur in de Waddenzee:
De kolencentrales verspreiden giftige dioxines in de Waddenzee die zich opstapelen in grote zeezoogdieren, zoals bruinvissen en zeehonden.
De activiteiten kunnen leiden tot het verlaten van de Dollard door zeehonden en perken het rust- en foerageergebied van grote aantallen beschermde vogels in. 
Het extra baggeren voor de grote kolenschepen vertroebelt de Waddenzee en kan het hele ecosysteem uit z’n evenwicht brengen.
Het koelwatersysteem zuigt beschermde vissoorten naar binnen.
Greenpeace Nederland en de Waddenvereniging roepen de overheid op de bouw van de kolencentrales stop te zetten en energiebedrijven te laten kiezen voor energiebesparing, duurzame energie en warmtekrachtcentrales. De overheid kan dit regelen door een Kolenwet aan te nemen die de vervuilingskosten van steenkool doorrekent aan de energiebedrijven.
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor