Arbeidsinspectie jaagt op foute asbestslopers
• 14-11-2011
• leestijd 2 minuten
De Arbeidsinspectie opent de jacht op aannemers en slopers die fout bezig zijn met asbest. De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken gebruikt nu ook recherchetechnieken om bedrijven op te sporen die zich niet aan de strenge veiligheidsregels houden bij het verwijderen van het kankerverwekkende bouw- en isolatiemateriaal.
Aannemers
Volgens directeur arbeidsomstandigheden Marga Zuurbier van de Arbeidsinspectie worden volgend jaar zeker 800 controles bij asbestverwijderaars uitgevoerd. Hiervan zullen 350 inspecties bij zogeheten gecertificeerde aannemers plaatsvinden.
De inspectiedienst heeft nu 155 bedrijven op de korrel die zich in de markt en op internet aanbieden als asbestsaneerders, maar daarvoor niet de benodigde papieren hebben. Deze groep is in het vizier gekomen dankzij speurwerk van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).
Nieuwe handhaving
Volgens Zuurbier is het een voorbeeld van nieuwe handhaving op de arbeidsmarkt per 1 januari 2012 als de Arbeidsinspectie fuseert met de SIOD en de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) tot de nieuwe Inspectie SZW. Voor een betere en hardere aanpak wordt ook samengewerkt met de VROM-inspectie, gemeenten en hun milieudiensten, politie en justitie.
Onveilige asbestverwijdering heeft voor de Arbeidsinspectie hoge prioriteit, omdat bij een verkeerde aanpak van het materiaal gauw kleine gevaarlijke vezels kunnen gaan ronddwarrelen. Bij inademing hiervan kan iemand jaren later een vorm van kanker krijgen die niet of nauwelijks is te genezen.
Aangescherpt
Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) heeft de regels over certificering van asbestsaneerders onlangs nog aangescherpt. Volgens De Krom is Nederland op dit gebied nu strenger dan de EU, terwijl het kabinet juist op veel andere terreinen regels terugbrengt tot Europees niveau.
Als een gecertificeerde asbestverwijderaar herhaaldelijk regels omzeilt, omdat dat goedkoper werken is, worden de papieren straks sneller ontnomen. De afgelopen jaren bleek bij gerichte controles steeds dat bij meer dan de helft van de bezochte asbestsaneerders iets mis was.
Bron: ANP