Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Anticonceptie wilde paarden van start

  •  
06-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
paard_03.jpg
Na ruim twee jaar onderhandelen met de Roemeense autoriteiten mag de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters de proeffase lanceren van een geboortebeperkingsprogramma voor de populatie wilde paarden in de Donaudelta. De eerste 15 merries zijn onlangs gevaccineerd.
Immuno anticonceptie
Ongeveer duizend wilde paarden leven in en om de bossen van Letea in de Donaudelta. “De grote populatie veroorzaakte problemen”, aldus Robert Hengl, paardenexpert bij Vier Voeters Internationaal. “Daarom zijn wij een geboortebeperkingsprogramma gestart. De anticonceptie wordt toegediend met een vaccin dat via het afweersysteem inwerkt op de voortplantingsorganen van de paarden. Deze methode wordt immuno anticonceptie genoemd.”
Primeur
De anticonceptiemethode is erop gericht om de balans tussen de lokale flora en fauna te behouden. Dierenarts Ovidiu Rosu is erg trots om deel uit te mogen maken van dit baanbrekende project, dat is ontwikkeld om de wilde paarden een kans te geven om in vrijheid te leven: “Dit is de eerste keer dat deze vorm van geboortebeperking wordt toegepast bij een populatie van wilde dieren in Europa. Ons doel is om in het voorjaar van 2014 honderd merries gevaccineerd te hebben.” De winterse weersomstandigheden zullen een uitdaging zijn voor het Vier Voeters-team. Desondanks is de start van het project goed gekozen, omdat in het voorjaar de merries alweer drachtig kunnen zijn.
Vaccin
Voor de eerste inentingen moeten de merries verdoofd worden. Eenmaal onder narcose worden de paarden medisch onderzocht. De dierenartsen nemen bloed af en doen biopsies voor verder onderzoek. Elk paard krijgt een oormerk, zodat zij makkelijk geïdentificeerd kunnen worden. Als laatste wordt het anticonceptievaccin toegediend. De vaccinatie stopt de bevruchting van het eitje. Deze methode heeft geen effect op een al aanwezige foetus, maar zorgt ervoor dat de merrie niet opnieuw drachtig wordt. Het vaccin blijft een jaar werkzaam en moet dus jaarlijks herhaald worden om effectief te blijven. Deze injecties kunnen op afstand gegeven worden met een speciaal geweer, zodat de merries niet voor een tweede keer gevangen hoeven te worden.
Het programma heeft een looptijd van 3 jaar. Ondertussen lobbyt Vier Voeters in Roemenië voor een wet die de status van deze unieke populatie van wilde paarden duidelijk vastlegt en de dieren beschermt tegen mishandeling en andere wreedheden.
Bron: Stichting Vier Voeters
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.