Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ansjovis: kleine vis, groot verhaal

  •    •  
14-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1289 keer bekeken
  •  
Petra-Possel-Ansjovis

Het is een heuse ode aan de ansjovis die Petra Possel brengt in haar boek: “Ansjovis, kleine vis-groot verhaal”.  De schrijver, onder meer bekend van haar radioprogramma Mangiare, schreef een persoonlijk boek. Want ooit zwom de ansjovis vlak voor haar deur in Friesland.

Zuiderzee


Toen de Zuiderzee er nog was, zat -ie vol met ansjovis.  Maar na de komst van de Afsluitdijk – de Zuiderzee werd het IJsselmeer – verdween de ansjovis grotendeels uit Nederland. In haar boek reist Petra Possel door heel Europa de ansjovis achterna. In haar autootje tufte ze ruim 10.000 kilometer door Nederland, België, Frankrijk, Italië en Spanje. Zo bezocht ze Málaga met carnaval, want aan het eind daarvan wordt een papier-maché ansjovis ritueel begraven. Terug in Nederland bezocht ze Bergen op Zoom, daar is nog één familie die op ansjovis vist, hoewel de vangsten al drie seizoenen op rij nihil zijn. Vroege Vogels radio maakte in 2016 een portret van deze familie.

anchovy-g34de44067_1280

Ansjovis

© Pixabay

Freddy Mercury onder de vissen


Ansjovis is familie van de haring. De vissen groeien tot een gemiddelde lengte van ongeveer 15cm. Bijzonder kenmerkend zijn de gevorkte staartvin en de duidelijk uitstekende bovenkaak. “Het is eigenlijk de Freddy Mercury onder de vissen, met die enorme overbite”, aldus Petra Possel. De ansjovis voedt zich voornamelijk met plankton, kleine organismen die in het water leven en met de stroming door de zee drijven. Zelf vormt ansjovis een belangrijke voedselbron voor andere vissen, vogels en zoogdieren. Ansjovis plant zich snel en veelvuldig voor, waardoor hij niet zo gevoelig is voor overbevissing. Maar om exact te weten hoe de huidige stand van zaken is rond de ansjovis, kunt u kijken op de viswijzer.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.