Bij angst voor vogels denk je al snel aan Afred Hitchcock, the master of suspence. Met zijn film The Birds uit 1963 heeft hij inmiddels een aantal generaties bioscoopgangers de stuipen op het lijf gejaagd. Maar angst voor vogels is buiten de bioscoop voor sommige mensen een fobie die het dagelijkse leven behoorlijk ingewikkeld kan maken. Plaatsen waar veel vogels zitten worden bijvoorbeeld stelselmatig vermeden.
Angst voor spinnen en muizen is bekend en erkend, maar de vogelfobie leidt doorgaans tot hilarische reacties en verbazing. Gelukkig is er iets aan te doen. Verschillende therapeuten hebben zich gespecialiseerd in dierenfobieën, waaronder de vogelfobie.
We gaan met therapeute Janneke Koopman en een cliënte op stap om te ervaren hoe het leven met een vogelfobie is en wat de therapeut daaraan kan verbeteren.
De trauma-aanpak van de therapie bestaat uit verschillende onderdelen. Het begint met het zoeken naar wat een cliënt minimaal aankan. Bijvoorbeeld het kijken naar foto’s van vogels (voor sommige cliënten is het aanraken van foto’s al ondoenlijk). Hiervoor wordt ook wel de website van de Vogelbescherming gebruikt. Als het bekijken van foto’s geen problemen meer oplevert wordt een stap verder gaan. Dan kan er een uitstapje gemaakt worden naar Naturalis om daar de confrontatie met opgezette vogels aan te gaan. Ook worden er wel eens samen met de cliënt bij Blokker speelgoedvogeltjes gekocht. Als dit allemaal goed verloopt, gaan cliënt en therapeut op zoek naar levende vogels. Soms wordt de therapie voortgezet met vogels in kooitjes. Ook wordt er naar buiten gegaan, naar een stadspark of plekken waar veel duiven of eenden zitten. Veren oprapen kan ook een onderdeel van de therapie zijn.