Anders denken over energie: 'Schone CO2 levert geld op'
• 20-11-2007
• leestijd 2 minuten
Schone CO2 levert meer op dan de emissie van vuile CO2 kost. Een duurzaam milieubeleid moet zich dan ook richten op productieprocessen die schone CO2 produceren. Dat is een van de aanbevelingen die volgen op meerjarig onderzoek naar integrale verduurzaming van de nutsvoorzieningen. Adviesbureau Elannet onderzocht de afgelopen 3 jaren de mogelijkheden om nutsvoorzieningen integraal te verduurzamen.
In de komende maanden worden de bevindingen via verschillende kanalen beschikbaar gemaakt. Schone CO2 als waardevolle grondstof beschouwen betekent een omwenteling van het huidige denken. Het verplaatst de aandacht van de schoorsteen naar het proces zelf. In plaats van de vervuiling bij de uitlaat proberen te beperken, wordt gezocht naar integrale schone systemen. Technologisch gezien liggen deze binnen handbereik. Een voorbeeld van dit 'andere denken' zou kunnen zijn dat op de Maasvlakte geen nieuwe kolencentrales worden gebouwd. In plaats daarvan komen kolenvergassers. Het kolengas wordt per buis getransporteerd naar de locaties waar het wordt omgezet in elektriciteit, warmte en schone CO2. Dit gebeurt op schaal van een MKB-bedrijf of woonwijk. Het elektrisch rendement kan daarbij met dubbele cijfers omhoog, en de warmte en CO2 kunnen nuttig worden gebruikt. Technologisch gezien moet dit op termijn van 5 tot 10 jaar mogelijk zijn. De nu geplande kolencentrales zijn dan op slag verouderd.
Aanleg van een Rijnmonds warmtenet kan dan ook achterwege blijven. Alleen het gas wordt getransporteerd, en dat kan relatief goedkoop. Op deze manier wordt niet een afvalprobleem opgelost, maar wordt een geheel schoon proces ontworpen. Belangrijk voordeel is bovendien de welvaartsverdeling. De productie van elektriciteit en warmte kan decentraal, en door een veelheid van spelers worden uitgevoerd. Dat levert nieuwe toetreders in de energieproductie, diversificatie van technieken en daadwerkelijke concurrentie. Milieu en maatschappij zijn hiermee gediend. Alleen voor gevestigde belangen in de energievoorziening is dit een minder aantrekkelijk perspectief. Zij verliezen immers bestaande machts- en rendementsposities. Nu marktwerking het uitgangspunt is in de energievoorziening, moet dat echter geen beletsel zijn om op dit andere denken over te schakelen. Voor de overheid ligt hier een belangrijke rol om ruimte te bieden voor het 'andere denken' in de nutsvoorzieningen. Niet meer van hetzelfde, maar nieuwe wegen kunnen een oplossing bieden voor de milieuproblematiek die de beleidsagenda's domineert. Via de website
nieuwenuts.nl zullen - met name voor overheden - de komende maanden eye-openers worden geboden, en aanbevelingen worden gedaan gericht op integrale verduurzaming van de nutsvoorzieningen.