Bij graafwerkzaamheden aan de metrolijn in Amsterdam is voor het eerst op Nederlandse bodem een bot van een 'moderne albatros' gevonden. Dat zegt bioloog Mardik Leopold van de Wageningen Universiteit.
De opgraving vond al plaats in 1977, maar het bot ging altijd door voor meeuwensnavel. ,,Dat blijkt niet waar. Het is de snavel van een albatros'', zei Leopold vrijdag.
Leopold kwam de albatros op het spoor door een artikel over Amsterdamse beerputten. Na wat speurwerk ontdekte de bioloog dat het exotische bot in een Amsterdams depot was opgeborgen onder de naam 'meeuwensnavel'. ,,Daar lag het al dertig jaar stof te vangen'', aldus Leopold, die ook voorzitter is van de Nederlandse Zeevogelgroep.
,,Ik ben voor 48 procent zeker dat het om een vrouwelijke noordelijke koningsalbatros gaat'' zei Leopold. Dit is een soort die nog altijd leeft. Eerder werden er in Brabant al albatrosbotten opgegraven, maar die stammen uit het pleistoceen en zijn dus van soorten die allang zijn uitgestorven.
Volgens de bioloog is het vrijwel zeker dat het beest ooit meegenomen is door zeelui; waarschijnlijk tussen de vijftiende en de negentiende eeuw. De Amsterdamse haven lag destijds aan de stadskant van het station, maar werd in 1876 dichtgegooid.