Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amsterdam zet tandje bij voor (on)beschermde planten

  •    •  
16-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
662 keer bekeken
  •  
DSC00728

Ecoloog en plantenkenner Ton Denters

© Rob Buiter

Onder de nieuwe Wet Natuurbescherming zijn nog maar weinig plantensoorten wettelijk beschermd. De gemeente Amsterdam heeft daarom eigen regels gemaakt om veel meer planten en vooral biotopen te beschermen. "Want aan boekhoudkundig natuur beschermen heb je niets", vindt de Amsterdamse ecoloog en plantenkenner Ton Denters.

Bolwerk

Volgens de kaartjes van de plantenonderzoekers van Floron, is Amsterdam een plantenbolwerk dat zich qua aantallen soorten kan meten met de betere natuurgebieden. Maar van die planten zijn er onder de huidige (nationale) wet maar 5 wettelijk beschermd, waaronder bijvoorbeeld zandwolfsmelk dat op het Stenen Hoofd, midden in het centrum groeit. De gemeente vindt 5 beschermde soorten wat karig en heeft daarom een aanvullende lijst gemaakt met nog eens 26 soorten die via de gemeente alsnog juridische bescherming krijgen.  

DSC00631

© Rob Buiter

Herstelwerkzaamheden

Om zandwolfsmelk te beschermen, zijn deze week werkzaamheden uitgevoerd op het Stenen Hoofd, een voormalige kade van de Holland Amerikalijn, die nu door de natuur is overgenomen. "Maar op deze prachtige plek beschermen we ook andere soorten van onze lijst van in totaal 31 soorten, zoals de steenbreekvaren of het stengelomvattend havikskruid", vertelt gemeentelijk plantenkenner Ton Denters,

DSC00587

© Rob Buiter

Heemst

In de nieuwe wijk Houthavens beschermt Amsterdam ook het heemst, een plant die bij een brakwatermilieu hoort. "We hebben eerst de omgeving geschikt gemaakt, met een glooiende oever aan het water van het IJ en vervolgens aan Natuurmonumenten gevraagd of we wat zaad van deze bedreigde plant mochten hebben uit hun natuurgebied IJdoorn."

Behalve Amsterdam werken ook Utrecht en Deventer op een voortvarende manier aan de bescherming van planten en hun biotopen, weet Denters. "Wat ons betreft is dit ook de consequentie van het beschermen van biodiversiteit. Als je die opdracht serieus neemt, dan ben je er niet met het boekhoudkundig beschermen van een paar soorten. Dan moet je complete biotopen beschermen, zoals dit brakwatermilieu aan de rand van een nieuwe, groene woonwijk." 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor