Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amsterdam heeft bijzonder bomenrijk

  •  
14-03-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_120844.jpg
Het ligt misschien niet zo voor de hand, maar Amsterdam is een behoorlijk groene stad. Zo staan nergens ter wereld in een stad zoveel iepen, heeft het Amsterdamse Bos zich na zestig jaar ontpopt tot een semi-wild woud met honderdduizenden bomen en bevinden zich heel bijzondere boomsoorten in parken en binnentuinen.
Dat staat in het Amsterdamse bomenboek, waarvan Milieuwethouder Marijke Vos woensdag het eerste exemplaar krijgt. In het omvangrijke boekwerk vertelt de voormalig 'bomenman' van de hoofdstad, Eddie Blankers, over het stadsgroen. Louis Stiller schreef zijn verhalen op.
De lezer krijgt in het boek een uitgebreid overzicht van de bomen in de Amsterdamse wijken. Zo komen de meest bijzondere soorten aan bod, legt Blankers de groei- en bloeiwijzen uit en is er speciale aandacht voor de geschiedenis van het groen in de stad.
Zo planten Amsterdammers al sinds de 17e eeuw bomen langs de grachten. De omstandigheden waren destijds nog ideaal, vanwege het baggerslib uit de grachten en de paardenpoep op straat. Water was er in overvloed en boomwortels raakten niet beklemd door ondergrondse kabels en leidingen.
De afgelopen veertig jaar is de situatie echter flink veranderd. Boomwortels kunnen nauwelijks meer een plekje vinden in de grond vanwege het netwerk van gas, water, elektriciteit en riool en de aanleg van ondergrondse afvalcontainers, glasvezel- en telefoonnetwerken en stadsverwarming. Ook het zware verkeer perst de grond samen. Uit landelijk onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd van een stadsboom niet ouder is dan dertig jaar. De gemeente investeert dan ook de komende twee jaar 1 miljoen euro in gezondere bomen.
Momenteel staan in de hoofdstad 75.000 iepen langs de grachten en straten. In 2005 is Amsterdam zelfs door boomkwekers verkozen tot Europese iepenhoofdstad. Volgens Blankers zijn er getalsmatig wellicht meer populieren en linden, maar zorgt geen stad zo goed voor zijn iepen. Ook maakt het aantal soorten en de hoeveelheid monumentale exemplaren deze boom bijzonder voor Amsterdam. De oudste bomen in de stad zijn overigens de eiken, beuken, platanen en moerbeien.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor