Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amsterdam en IJmond gaan handhaven op 'open' koelmeubelen in supermarkten

  •  
20-01-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_160863.jpg
Het energieverbruik van supermarkten is de laatste jaren fors toegenomen. Ondanks toezeggingen levert de branche onvoldoende inspanning om een redelijke energiebesparing te halen. Daarom gaan de Amsterdamse Dienst Milieu en Bouwtoezicht (DMB) en de Milieudienst IJmond supermarkten verplichten om hun koel- en vriesvakken af te dekken. Donderdag 26 januari ligt het ontwerpbesluit tot het opleggen van deze aanvullende voorschriften ter inzagen bij de DMB
Open deur
In het project ‘Handhaven bij supermarkten, een open deur’ worden alle supermarkten in Amsterdam, Beverwijk, Heemskerk, Velsen, Uitgeest, Zandvoort en Bennebroek gecontroleerd. De nadruk ligt op energiebesparing. Het wettelijk kader wordt geboden door de Wet milieubeheer. De Wet milieubeheer verplicht bedrijven om energiebesparende maatregelen te nemen als die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Binnen dit project wordt voornamelijk gekeken naar energiebesparing die door afdekking van koelmeubelen kan worden gerealiseerd. De toegenomen energiebehoefte van de supermarktenbranche komt grotendeels voort uit de toename van het aantal koel- en vriesmeubelen (ruim zestig procent van het elektriciteitsverbruik komt voor rekening van koelen en vriezen).
Energieverbruik
‘De meeste supermarkten gebruiken zogenaamde ‘open’ koelmeubelen’, zegt Dirk de Jager, portefeuillehouder milieu van het Amsterdamse stadsdeel Westerpark namens de Amsterdamse stadsdelen. ‘Door gebruik te maken van gesloten systemen kunnen de supermarkten de helft van de koelenergie besparen. Als de maatregel in heel Nederland zou worden toegepast dan is de besparing vergelijkbaar met het energieverbruik van een stad als Groningen.’
Voedsel en Waren Autoriteit
Afdekking zorgt niet alleen voor een forse energiebesparing. Met deze maatregel zal de temperatuur van de producten in de koeling minder snel boven de in de Warenwet voorgeschreven norm komen. De Voedsel en Waren Autoriteit, die dit controleert, heeft afgelopen jaren vastgesteld dat de producten bij een deel van de verkooppunten niet voldoen aan de juiste bewaartemperatuur.
Kostenbesparing
Door alle koelmeubelen van afdekking te voorzien kan de Nederlandse supermarktbranche met z’n ca 5.000 vestigingen jaarlijks minimaal 40 miljoen euro aan elektriciteitskosten besparen. De investering bedraagt ongeveer 150 miljoen, maar kan door het bedrijfsleven gefaseerd worden uitgevoerd. Door gebruik te maken van de belastingmaatregel ‘Energie InvesteringsAftrek (EIA) kan de investering met nog eens 14 % gereduceerd worden.
Bron: Dienst Milieu en Bouwtoezicht

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor