Ze zijn er nog! Dat is het meest opmerkelijke resultaat van de allereerste telling van rivierdolfijnen in de Amazone. Reisjournaliste Jikkie Jonkman vaart voor het Wereld Natuur Fonds mee op de boot die het onderzoek in Bolivia afrondt. De krant Spits publiceerde eind juni haar artikel. Een ingekorte versie:
Fernando Trujillo is dik tevreden met de zeventig dolfijnen die op de eerste teldag op de Ichilo-rivier opduiken. Rivierdolfijnen zijn overal ter wereld schaars, maar hier in Bolivia lijkt het mee te vallen. Vergelijkingsmateriaal heeft de projectleider niet, want nooit eerder werden de Amazonedolfijnen in zes landen op systematische wijze in kaart gebracht. Trujillo heeft met zijn organisatie Omacha (de lokale naam voor een dolfijnenjong) 2000 kilometer gevaren en al bijna 5000 Amazonedolfijnen gespot. De telling begon vorig jaar in mei in Venezuela en nu rondt hij de laatste etappe in Bolivia af.
Het Wereld Natuur Fonds voert momenteel campagne om de Amazone te beschermen en steunt zijn onderzoek. Ook de natuurbeschermers willen graag weten wat de stand van de Amazone-fauna is. Als er inderdaad nog duizenden dolfijnen in de nog voor 80% ongerepte jungle rondzwemmen, geeft dat hoop voor de toekomst. Elders ter wereld zitten rivierdolfijnen in het verdomhoekje. De baiji, de rivierdolfijn uit de Yangtze, is onlangs uitgestorven verklaard. In de sterk vervuilde Ganges-rivier in India zwemmen nog zo'n 1000 Ganges-dolfijnen, en voor de Indus-dolfijn stopt de teller al bij 350. Rivieren worden overal ter wereld druk bevaren en zijn vervuild met olie en chemicaliën. Dammen zijn voor de zoogdieren onneembare obstakels.
In de Amazone leven drie soorten dolfijnen. De grijsgekleurde Amazonedolfijn (Sotalia fluviatilis) leeft zowel in rivieren als op zee. Er zijn twee soorten roze dolfijnen: de Inia geoffrensis en de Inia boliviensis, die alleen in Bolivia leeft. De Inia geoffrensis kent twee ondersoorten: eentje in de Amazone-rivier, de ander in de Orinoco.