Het plan om de Zeeuwse Hertogin Hedwigepolder onder water te zetten, ziet de nieuwe regering niet zitten. Dat blijkt uit het donderdag gepresenteerde regeerakkoord. ,,Nu de verdieping van de Westerschelde is afgerond, wordt er in overleg met Vlaanderen een alternatief ontwikkeld voor de ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen'', staat in het stuk.
,,Daarbij wordt ook gedacht aan de plannen die eerder door de Zeeuwse waterschappen zijn ontwikkeld'', vervolgen de opstellers. Tweede Kamerlid Ad Koppejan (CDA), die de samenstelling van het nieuwe kabinet niet ziet zitten, is al tijden een verklaard tegenstander van de ontpoldering. De 'CDA-dissident' stemde destijds als enige CDA'er tegen het kabinetsplan om de polder weer aan het water terug te geven.
De Vlaamse regering zegt niet op de hoogte te zijn van het Nederlandse plan om af te zien van de geplande ontpoldering. Vlaanderen gaat ervan uit dat het verdrag tussen Nederland en Vlaanderen over de verdieping van de Westerschelde verder wordt uitgevoerd, aldus de Vlaamse minister-president Kris Peeters in een eerste reactie: ,,We rekenen op een correcte en vlotte samenwerking met de nieuwe Nederlandse regering.''
Het onder water zetten van de polder was bedoeld als compensatie van natuurverlies door de uitdieping van de Westerschelde. De uitdieping was nodig om de haven van Antwerpen ook voor de grootste vrachtschepen bereikbaar te maken.
De Scheldeverdieping en de daaraan gekoppelde natuurcompensaties waren jarenlang de inzet van een felle strijd tussen Vlaanderen en Nederland, maar een verdrag tussen beide overheden moest daar een einde aan maken.
Langs Vlaamse kant zijn de ontpolderingswerkzaamheden gestart.