Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Alternatief stikstofonderzoek vraagt om een snelle reactie

21 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
stikstof_industrie_mest_vliegtuig_bouw

© Bron Pixabay

De onderzoekers die voor het Mesdag Zuivelfonds de stikstofuitstoot en -neerslag in Nederland hebben nagerekend, hebben ook grote wateroppervlakken als het IJsselmeer, de Waddenzee, stukken Noordzee en de Oosterschelde meegenomen in hun berekeningen. Daarmee verschilt hun uitgangspunt van dat van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en ontstaat een ander totaalplaatje, waarin een minder groot deel van de stikstofneerslag in natuurgebieden wordt toegeschreven aan de landbouw. Het verschil werd duidelijk tijdens de presentatie van het onderzoek in Den Haag.

Reactie van LTO

LTO Nederland roept het ministerie van Landbouw nu op het stikstofonderzoek van het Mesdag Zuivelfonds serieus te nemen en snel met een reactie te komen. "Boeren zijn niet gebaat bij onzekerheid door tegenstrijdige wetenschappelijke inzichten. Beleid moet gebaseerd zijn op wat er echt gebeurt", reageert de brancheorganisatie op het onderzoek.

Onderzoekers die door het fonds zijn ingehuurd, houden de landbouw verantwoordelijk voor 25 procent van de stikstofneerslag in beschermde Natura 2000-gebieden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt in de stikstofgevoelige natuurgebieden uit op 45 procent. Dat zijn wel alleen gebieden op land, terwijl in het nieuwe onderzoek ook wateren zijn meegenomen, zoals de Waddenzee en de Zeeuwse delta. De totaalplaatjes zijn daardoor niet een-op-een vergelijkbaar.

Reactie van MOB

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) vindt dat de onderzoekers die de stikstofuitstoot en -depositie hebben doorgerekend voor het Mesdag Zuivelfonds "op te veel punten de materie niet goed hebben begrepen". Voorzitter Johan Vollenbroek oordeelt dat de presentatie die de onderzoekers gaven in Den Haag "rammelt en op punten intern tegenstrijdig is".

Vollenbroek mist onderbouwing en noemt vijftien punten uit de presentatie die volgens hem onjuist waren, van cijfers tot interpretatie van overheidsbeleid. Hij noemt bijvoorbeeld de stelling dat ammoniak heel dichtbij de bron terecht zou komen onjuist. "Verspreiding vindt plaats tot op vele tientallen kilometers." Dat staat overigens ook op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Een tegenstrijdigheid vindt MOB dat de onderzoekers enerzijds stellen dat het verkeer - inclusief scheepvaart - 41 procent van de stikstofneerslag in de natuur veroorzaakt, maar tegelijkertijd stellen dat snelheidsbeperking op wegen nauwelijks iets oplevert. "Het is het één of het ander. Als Mesdag gelijk heeft, zou dit pleiten voor dag en nacht maximaal 90 kilometer per uur rijden én invoering van rekeningrijden." Vanaf 16 maart geldt overdag een snelheidslimiet van 100 per uur op de snelwegen.

Bron: ANP