Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klapekster gespot naast informatiebord | Zelf Geschoten

  •  
27-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3264 keer bekeken
  •  

“Als je naar een informatiepaneel kijkt in een natuurgebied staan daar vaak allemaal vogel- en diersoorten op die je kán zien, maar in de verste verte nooit gáát zien,” schrijft filmer Youri Jongkoen. “Hoe fijn is het dan als de natuur soms even meewerkt en de soort op het bordje gewoon pal achter het bordje in een boompje zit!”

Youri filmde de video op de Sallandse Heuvelrug in het gezelschap van Jeroen Kloppenburg van Weylin Tracking.

Klapekster

De klapekster is, naast de grauwe klauwier, één van de twee klauwieren die in Nederland voorkomen. De klapekster houdt van heide en open terreinen met struiken en kleine boompjes. Sinds 1999 broedt hij niet meer in Nederland maar in de winter komen enkele honderden exemplaren vanuit Scandinavië en Siberië hier overwinteren. 

Hans van den Boorn had het geluk om een klapekster te zien en te filmen. Bovendien werd er gefilmd op precies het goede moment: de vogel braakt zo een braakbal uit!

Gespietste prooien

De klapekster eet voornamelijk kevers, maar ook zangvogels en muizen. Deze geduchte rover spietst, net als andere klauwieren, zijn de prooi vaak aan prikkeldraad of stekels om zo een voorraad te kunnen aanleggen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.