Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Alleen tuinafval apart in Den Bosch

  •  
29-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
groene_container.jpg
Vanaf 1 februari mag in de gemeente Den Bosch het groente- en fruit- afval de grijze bak in. De groene bak is er alleen nog voor tuinafval. Volgens de gemeente is de nieuwe manier van afval scheiden even milieuvriendelijk en zelfs goedkoper. Dit laatste voordeel wordt doorgegeven aan de inwoners. "Deze gewijzigde inzameling levert een positieve bijdrage van enkele euro's op de afvalstoffenheffing", zegt Sjoerd van het Erve, hoofd Afvalstoffendienst.
Via de Afvalkalender en een folder in de bus zijn de Bosschenaren voorgelicht. Er ontstond daarover enige beroering volgens het Brabants Dagblad. Hadden ze jarenlang voor niets gft gescheiden? De ophef tekent de betrokkenheid van de mensen met het milieu, laat Van het Erve de krant weten. Voor de zekerheid heeft de Afvalstoffendienst een sticker rondgestuurd om op de afvalbakken te plakken. "Om dagelijks herinnerd te worden aan deze actie".
Gemiddeld zit er dertig procent groente en fruit in gft-afval. In Den Bosch is dat tien procent. "Ons systeem zal interessant kunnen zijn voor gemeenten met weinig gf in hun gft-afval", zegt Van het Erve. Rotterdam gebruikt het systeem al en dat doet ook de gemeente Horst in Limburg. Bananenschillen, fruitresten en overgeschoten koolblaadjes gaan de grijze bak in. Op 850 plaatsen in de uitgestrekte gemeente staan tuinkorven voor tuinafval. De afvalstoffenheffing hoefde onder het nieuwe systeem niet te stijgen, zegt een woordvoerder van Horst.
Huishoudelijk vuil gaat naar een Afval Verbrandings Installatie (AVI). Die is beperkt in het verbranden van vochtig spul als groente- en fruitresten. Teveel nat afval geeft roest en dat betekent meer onderhoud en meer kosten laat de Vereniging Afvalbedrijven weten. Gft verbranden is overigens niet slechter voor het milieu, "Maar gft verwerken tot bijvoorbeeld compost is wel goedkoper - hoewel dat kennelijk voor Den Bosch anders ligt", stelt de vereniging.
Toch maakt adjunct-directeur Edwin Zoontjes zich zorgen. "Als alle gemeenten dit gaan doen, krijgen we capaciteitsproblemen bij de AVI's en komt de zorgvuldig opgebouwde gft-infrastructuur in gevaar." Maar Den Bosch ziet dat probleem niet. "Er komen AVI's bij in Nederland."
Compost
De 110 kilo gft-afval die elke Nederlander jaarlijks inlevert, gaat naar een compostbedrijf. Compost is bruikbaar als meststof of als bodemverbeteraar. Dat kan ook met tuinafval, al zullen de takken eerst moeten worden versnipperd voordat ze verteren.
Den Bosch wil de nieuwe manier van scheiden per 1 april strikt handhaven. Om bewoners aan het nieuwe systeem te laten wennen gaat de Afvalstoffendienst zich verkleden. Ze doen begin februari mee met de Bossche Carnavalsoptocht om nog meer aandacht voor het onderwerp te vragen.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor