‘Alle koeien in de wei!’ gaat Europees _24_10_2012
• 25-10-2012
• leestijd 2 minuten
WSPA (World Society for the Protection of Animals) lanceert vandaag haar pan-Europese campagne "Alle koeien in de wei!" om aandacht te vragen voor de dreigende intensivering van de Europese zuivelindustrie en de gevolgen daarvan voor het welzijn van de koe.
Meer koeien binnen
Met de campagne wil WSPA Europese burgers bewust maken van de steeds sneller intensiverende melkveesector. Als gevolg daarvan komen koeien steeds minder in de wei . Zo is in Denemarken het aantal koeien dat het hele jaar staat opgestald in de afgelopen tien jaar gestegen van 16% in 2001 naar ongeveer 67% in 2010. Een dramatisch stijging van het aantal koeien dat zich nooit meer buiten in de wei natuurlijk kan gedragen, namelijk grazen.
De trend van opstallen in alsmaar grotere melkveestallen is in strijd met het beeld dat mensen hebben van de vee-industrie, namelijk koeien in de wei.
Nederland kaasland
Ruim de helft van alle melk die in Nederland geproduceerd wordt, komt terecht in kaas en is voor de meeste Nederlanders dan ook het favoriete zuivelproduct. Kaas wordt door 37% van de ondervraagden als zodanig genoemd, tegen 24% die kiest voor melk en 11% voor yoghurt. De campagne begint dan ook met grote advertenties in de krant Metro: “Waar komt mijn kaas vandaan?” WSPA wil hiermee consumenten aansporen dezelfde vraag te stellen.
Stop de trend
Ruud Tombrock, directeur WSPA Nederland en waarnemend directeur Europa zegt: "Het is verontrustend dat door de steeds intensievere melkveehouderij in Europa we straks geen koeien meer zien grazen in de wei. Grazen in de wei is voor het welzijn van koeien van essentieel belang, omdat ze zich hiermee natuurlijk kunnen gedragen. WSPA wil de trend van verdere intensivering zo snel mogelijk een halt toeroepen. Dit kunnen we alleen doen met hulp van heel veel koeienliefhebbers."
Europeanen willen vrije koeien
Ook andere Europeanen willen koeien in de wei. Bijna 90% van de Europese respondenten vinden dat koeien in ieder geval in de warme maanden van het jaar toegang moeten hebben tot de wei. In Nederland is dat zelfs 97%. Gemiddeld zegt zeven op de tien (66%) van de Europeanen geen melk te drinken van koeien die permanent op stal staan, of dit in ieder geval proberen te vermijden.
Europese wetgeving
Om te zorgen dat straks alle koeien de wei in kunnen en hun welzijn beter wordt gewaarborgd, pleit WSPA voor de invoering van Europese wetgeving voor koeienwelzijn. Daarin moeten regels worden opgenomen voor goede huisvesting, gezondheid, voeding en de mogelijkheid om zich natuurlijk te kunnen gedragen.
Bron: WSPA