Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Alle goudhaantjes verzameld

  •  
06-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
IMG_0151.jpg
In ons land komen meer dan zestig verschillende soorten goudhaantjes voor. Slechts twee daarvan zijn vogels, de rest zijn schitterend gekleurde kevertjes uit de familie bladkevers.
In het boek 'De Nederlandse Goudhaantjes' heeft entomoloog Jaap Winkelman al die kevertjes beschreven, getekend en gefotografeerd. Ook biedt het boek determinatietabellen om onbekende goudhaantjes op naam te brengen. 
38.000 soorten wereldwijd
Zowel larven als volwassen kevers zijn te vinden op allerlei kruiden en houtige gewassen, waar ze bladeren eten. Wereldwijd zijn ongeveer 38.000 soorten bekend. Twaalf van de 59 in ons land ooit gevestigde soorten zijn al heel lang niet meer teruggevonden. Er is een korte inleiding over verzamelen en lichaamsbouw naast een systematisch overzicht over alle goudhaantjes.
Penisplaatjes
Met de determinatietabel kunnen alle in Nederland en België voorkomende goudhaantjes op naam worden gebracht. Tevens staan alle in beide landen voorkomende soorten afgebeeld op collectieplaten en verder zijn van alle soorten de penis afgebeeld. Soortbesprekingen en verspreidingskaarten completeren de beschrijving. Er is een uitgebreide literatuurlijst, en er is ook een verantwoording van de illustraties en een lijst van nieuwe provincievondsten
Bestellen
De Nederlandse goudhaantjes is uitgegeven als bijlage bij de Nederlandse Faunistische Mededelingen.Het is voor 15 euro te bestellen bij Naturalis in Leiden .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.