In Nederland zijn naast onze inheemse soort de 'gewone (of rode) eekhoorn nog veel meer soorten te zien. Deze andere soorten worden exoten genoemd en sommigen zouden een bedreiging kunnen vormen voor de gewone eekhoorn. In deze fotoserie zie je alle soorten die in Nederland voorkomen:
Gewone (of rode) eekhoorn
Onze inheemse soort, de rode eekhoorn, komt verspreid door het hele land voor. De kleur van zijn vacht kan variëren tussen oranje en bruin en hij heeft een grote pluimstaart. Het is een echte bosbewoner. Zijn voorkeur gaat uit naar oude bossen omdat daar veel voedsel te vinden is.
De Siberische eekhoorn houdt er zo zijn eigen maniertjes op na. De soort leeft vooral op de grond terwijl andere soorten ook in bomen hun voedsel zoeken. De eekhoorn heeft witte en bruinige strepen op zijn rug en staart en komt oorspronkelijk uit de Aziatische taigazone, die loopt van Noord- en Oost-Rusland tot Korea en Japan. De soort komt in Nederland op enkele plekken voor, zoals in de omgeving van Tilburg en Weert.
De Amerikaanse rode eekhoorn is kleiner dan onze inheemse soort. Ze zijn goed te herkennen aan een donkere vlek op de neus en hebben nooit pluimen aan de oren. De eekhoorn soort komt oorspronkelijk voor in Canada en Noord-Amerika. De dieren die in Nederland worden gezien zijn ontsnapt uit gevangenschap. De ontsnappingen hebben nog niet geleid tot voortplanting.
De grijze eekhoorn lijkt qua postuur op de Nederlandse soort maar is door zijn grijze kleur makkelijk te herkennen. Hij heeft geen oorpluimpjes, een lichte buik en is groter dan onze inheemse soort. De vestiging moet volgende de Zoogdiervereniging voorkomen worden. De grijze eekhoorn is een concurrent voor onze rode eekhoorn en draagt bovendien een virus bij zich dat dodelijk is voor de Nederlandse soort. De eekhoorn komt oorspronkelijk uit het oosten van de Verenigde Staten en Canada.
De Japanse eekhoorn komt in veel verschillende kleursamenstellingen voor. In sommige van deze kleurcombinaties zijn ze niet van de rode eekhoorn te onderscheiden. De soort heeft net als onze inheemse eekhoorn soms witte vlekken in de vacht of staart. Dit komt echter bij de Japanse eekhoorn meer voor. De soort leeft hier in het wild maar heeft zich nog niet gevestigd. Het klimaat in Nederland is geschikt voor de eekhoorn en er is voldoende voedsel.
Japanse eekhoorn - Fotograaf H. Kievits
Pallas' eekhoorn
De vacht van de Pallas' eekhoorn is olijfgroen tot bruin en de buik is vaak oranjerood. De soort is afkomstig uit China en komt daarbuiten voor in Argentinië, Frankrijk en Japan. De dieren zijn hier terecht gekomen doordat ze ontsnapt zijn bij dierenhandelaren. De soort plant zich voort in de omgeving van Weert in Limburg en in 2011 zijn ongeveer 200 dieren geteld. Een groot deel van de eekhoorns is inmiddels weggevangen.
Pallas' eekhoorn - Fotograaf J. Patrick Fischer, Wikki Commons
Hoe het verder gaat met de gewone eekhoorn en alle exoten is afwachten. Het is belangrijk om de verschillende soorten goed in de gaten te houden om mogelijke problemen te voorkomen en te beheren. Je kan zelf meehelpen door waarnemingen van een van deze eekhoorns door te geven op
Waarneming.nl
of via de app van de
Zoogdierenvereniging Nederland
.