Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Alken en zeekoeten verhongeren, waarschijnlijk door warmer zeewater

  •  
16-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
653 keer bekeken
  •  
frankmulder_zeekoet

Zeekoet

© Frank Mulder

Abnormaal warm water in de Noordzee is er waarschijnlijk de oorzaak van dat er opvallend veel dode, verhongerde alken en zeekoeten op het strand liggen. Volgens onderzoeker Kees Camphuysen van onderzoeksinstelling NIOZ eten deze zeevogels vooral kleine visjes, die alleen in koud water leven. Natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare op Texel en Sovon, kennisinstituut voor vogels, spreken van een massastranding van dode zeevogels.

Dode zeevogels langs kust

Bij Ecomare komen dagelijks tientallen meldingen van dode vogels langs de kustlijn binnen. Heel af en toe leeft zo'n vogel nog, maar die is dan zodanig vermagerd dat het dier alsnog gedood moet worden. Volgens Sovon zijn er al ruim zeshonderd dode vogels langs de Noordzeekust gevonden. Onderzoeker Camphuysen van het NIOZ denkt dat dat aantal de komende weken nog flink zal oplopen.

In het verleden werden massastrandingen van zeevogels meestal veroorzaakt door weggelekte stookolie op zee. Tegenwoordig komen olievlekken in de Noordzee bijna niet meer voor, aldus Ecomare. Camphuysen stelt dat het zeewater deze zomer abnormaal warm was. Volgens hem hebben onderzoekers deze zomer meer afwijkende verschijnselen in de Noordzee gezien, die te maken kunnen hebben met opwarming van het water.

Veel alken

Het is ook opvallend dat er onder de dode vogels zoveel alken zijn. Die arriveren gewoonlijk pas in de winter in deze streken. Het zouden dieren kunnen zijn uit de explosief groeiende kolonie voor de Britse kust. Het kan volgens Sovon ook dat er een voedselprobleem is op de centrale Noordzee, waardoor de grote vogels eerder naar het zuiden komen om te overwinteren. Op dit moment worden er meer dode alken dan dode zeekoeten gevonden, aldus Camphuysen.

kleine_alk_over_het_marsdiep_61a4f5c750cee_large

Kleine alk

© Walter Das

Bron: ANP

Meer over:

zeekoet, alk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.