Ad Huiskes is één van de gastsprekers op de lezingendag 'Pool tot Pool'. Deze informatieve bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die in de poolstreken geïnteresseerd is en wordt gehouden op 17 maart 2007. Dr. Huiskens zal uitwijden over 'Aliëns in Antarctica?'.
Onderwerp lezing
Hoewel het meest geïsoleerde werelddeel, hebben zich niet-inheemse organismen in het Antarctische en sub-Antarctische gebied gevestigd zoogdieren (bijvoorbeeld katten, konijnen, rendieren, ratten) en hogere plantensoorten (bijvoorbeeld paardenbloem (Taraxacum spp.), straatgras (Poa annua) en kruipend struisgras (Agrostis stolonifera)). Studies richtten zich tot op heden voornamelijk op de ecologische effecten van die soorten die zich, met name in de sub-Antarctische regio, met succes gevestigd hebben. Op een enkele voorlopige studie na, is tot op heden niets bekend over de omvang van de hoeveelheid verspreidingseenheden van organismen (sporen, eieren, zaden, complete invertebraten) die onbedoeld het Antarctische gebied worden binnengebracht. In het zomerseizoen 2007/2008 start een internationale studie naar de omvang en verscheidenheid van verspreidingseenheden die het Antarctische gebied worden binnengebracht via de kleding, het schoeisel en de “carry-on” bagage van bezoekers van het gebied (zowel toeristen als personen verbonden met onderzoekprogramma’s), vracht en vers voedsel.
Plantenecoloog
Dhr. Dr. Ad H.L. Huiskes plantenecoloog, Unit for Polar Ecology, Nederlands Instituut voor Ecologie, Yerseke. Ad Huiskes promoveerde in 1977 aan de Universiteit van Wales op de populatiebiologie van Helm (gras). Hij kwam in 1978 in dienst van het Nederlands Instituut voor Ecologie. Vanaf 1989 houdt hij zich bezig met ecologisch onderzoek in de Poolstreken, voornamelijk naar de effecten van klimaatverandering en toegenomen ultraviolet licht op ecosystemen op het land. Sinds 2001 is hij hoofd van de Unit for Polar Ecology van het Nederlands Instituut voor Ecologie. Ad Huiskes is voorzitter van de Nederlandse SCAR commissie (Scientific Committee on Antarctic Research, een ICSU organisatie), Nederlands vertegenwoordiger bij SCAR en Chief Officer van de Standing Scientific Group on Life Sciences van SCAR, tevens is hij co-voorzitter van IPY Nederland.