Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

ALDI stelt strengere eisen gifresten groente en fruit

  •  
17-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
108 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_138782.jpg
Supermarktketen ALDI gaat strenge eisen stellen voor resten landbouwgif op groente en fruit. De bekendmaking is een reactie op de in december gepubliceerde Groente & Fruitwijzer van Milieudefensie, Natuur en Milieu en Goede Waar & Co. Daarin staat een overzicht van de prestaties van supermarkten op het gebied van landbouwgif op groente en fruit. De organisaties zijn verheugd dat ALDI onder de wettelijke normen gaat zitten voor residuen en extra rekening houdt met de risico’s van combinaties van verschillende soorten gifresten op een product.
Op 11 december lanceerden Milieudefensie, Natuur en Milieu en Goede Waar & Co de Groente & Fruitwijzer. Op het handzame kaartje kunnen consumenten zien hoe ze producten kunnen kopen die het minst vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen. De wijzer laat zien welke supermarkten het schoonste groente- en fruitassortiment hebben en is gebaseerd op meetgegevens van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Spar, C1000 en de Coop bleken de meest vervuilde producten te verkopen.
Uit de analyse van de meetgegevens blijkt tevens dat de huidige wettelijke normen onvoldoende zijn om kwetsbare groepen als (ongeboren) baby's en kinderen te beschermen tegen gezondheidsschade door resten landbouwgif. Het komt regelmatig voor dat het gehalte van gifresten op groente en fruit onder de wettelijke norm blijft, terwijl de acute gezondheidsnormen, vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wél worden overschreden. Ook houdt de huidige wetgeving geen rekening met de werking van meerdere stoffen tegelijkertijd.
Begin december hebben de maatschappelijke organisaties de twintig grootste supermarktketens in Nederland een brief gestuurd hoe de problemen met gifresten kunnen worden voorkomen. Hierop heeft Aldi de normen voor bestrijdingsmiddelen drastisch aangescherpt. Zij stelt extra eisen om gezondheidsschade en overtreding van de wet te voorkomen. Ook wordt een maximum gesteld aan het aantal reststoffen per product. Eind december nam Super de Boer een minder vergaand initiatief, begin januari
gevolgd door Lidl.
De maatschappelijke organisaties roepen de overige supermarkten op om nu ook stappen te zetten. Ook hun klanten hebben recht op groente en fruit zonder schadelijke gifresten. Net als in Duitsland, kunnen zij extra eisen stellen aan hun leveranciers om de gezondheid van hun klanten beter te beschermen.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.