Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Albert Heijn claimt ten onrechte diervriendelijk halal

  •  
08-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
AH.jpg
Stichting Wakker Dier stapt vandaag naar de Reclame Code Commissie, omdat Albert Heijn op haar website beweert dat haar Halalvlees diervriendelijk is. Hoewel Wakker Dier toejuicht dat de dieren onder (reversibele) verdoving worden geslacht, komt het vlees gewoon uit de bio-industrie. Dit blijkt uit navraag van Wakker Dier bij de leveranciers. Bijvoorbeeld de halal kip van Albert Heijn is een plofkip die in de oven meer ruimte krijgt dan ze in haar leven heeft gehad. Plofkippen hebben loopproblemen door overgewicht. Op de slachtleeftijd van zes weken worden de plofkuikens ruw gevangen met veel breuken en kneuzingen tot gevolg. Bepaald niet diervriendelijk dus.
De slachterijen die aan Albert Heijn leveren, Interchicken (kip) en Deen-Hobu (rund/lam) geven bij navraag aan dat zij bedwelmd slachten. Dit is volgens de halalregels, zolang de bedwelming maar omkeerbaar (‘reversibel’) is. Bij runderen gebeurt het verdoven bijvoorbeeld met een klap op de kop waardoor de dieren buiten bewustzijn raken. Wakker Dier vindt dit echter niet voldoende om het vlees ‘diervriendelijk’ halal te noemen. Beide leveranciers betrekken hun dieren uit de bio-industrie; voor het AH-halalvlees worden geen extra huisvestingsregels gesteld voor een dierwaardige behandeling, zo bevestigen de leveranciers.
Halal en bio-industrie gaan niet samen
Vorige week nog gaven Imam Galal Ali Amer en directeur Ben Ali-Salah van HalalCorrect Certification al aan dat “… de manier hoe de Nederlandse bio-industrie met dieren omgaat niet strookt met de regels van de Islam, zeker niet als je praat over kippen of kalveren.” Zij komen binnenkort met EKO-halal, genaamd HalalPlus ( http://www.halalcorrect.com/ ). ‘Halal’ is omschreven in een spijzenwet, en is veel meer dan alleen een slacht­methode. De omstandigheden waaronder een dier gefokt werd, de kwaliteit van het voedsel en het onderdak dat het kreeg, evenals de wijze van transport en de afstand waarover dit verantwoord gebeuren kan, spelen een rol bij de beoordeling of het vlees halal is. Bijna al het ‘halal’vlees in winkels komt uit de bio-industrie en is dus eigenlijk niet halal. Wakker Dier startte vorige week  een voorlichtingscampagne voor moslims op www.wakkerdier.nl/bio-industrie/halal.php/ .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor