Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Alarmroep van de roodborst | Zelf Geschoten

  •  
01-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1715 keer bekeken
  •  

De zang van het roodborstje klinkt als een ‘klaterend watervalletje’, maar als er gevaar dreigt, dan hoor je de juist de alarmroep. Dat zijn harde, korte tikken. Gefilmd door Agna Prins in de Kampina.

Rode borst

Een roodborst is natuurlijk vernoemd naar zijn rode borst. Maar waar dient deze eigenlijk voor? Nou, buiten het broedseizoen om leven de vogeltjes solitair en zijn ze zeer agressief tegen soortgenoten. Ze verdedigen hun territorium erg fel waarbij ze hun rode borstveren gebruiken om andere vogels af te schrikken. De jongen hebben nog geen rode borst om geen agressie bij andere roodborsten op te roepen.

roodborstje

Roodborstje

© HarryH

Grondbroeder

Wist je dat de roodborst graag op de grond broedt? Ze maken het liefst een nest in dicht struikgewas, en dan op of vlakbij de grond. Een uitzondering is klimop, waar ze ook graag in nestelen. De grootste aantallen roodborsten vind je dan ook op plekken met veel struiken en kruiden zoals parken, bossen en stadstuinen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.