Alarmerende toename proefdieren
• 29-10-2010
• leestijd 2 minuten
Het aantal proefdieren is voor het eerst in zes jaar gestegen in Nederland. Na een jaarlijkse daling nam dit aantal in 2009 toe tot 592.665 proefdieren. Dit is een toename van 2,5% ten opzichte van 2008. Dit blijkt uit de nieuwe Zo doende van 2009, het jaaroverzicht over dierproeven en proefdieren, uitgegeven door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Proefdiervrij is geschokt over de onverwachte toename van opgeofferde dieren.
Na een jaarlijkse daling, nam het aantal gebruikte proefdieren in 2009 toe. Deze trendbreuk is te wijten aan de nieuwe Europese regelgeving REACH. REACH is een systeem voor registratie, evaluatie en toelating van chemische stoffen. Volgens Ilona van den Haspel, woordvoerder bij Proefdiervrij, is deze situatie alarmerend: 'REACH gaat zeker nog aan miljoenen proefdieren het leven kosten.' REACH bevindt zich nog maar in de eerste fase. Nu al is er sprake van een explosieve toename van 24,9% van het gebruikte aantal proefdieren voor toxiciteitstesten.
Proefdiervrij luidt de noodklok. 'Nu al is er sprake van een forse stijging in het giftigheidsonderzoek, maar het dierenleed dat REACH in de toekomst zal veroorzaken is niet te overzien' aldus Van den Haspel. De voorspellende waarde van dierproeven voor giftigheidsonderzoek is te beperkt. Alleen dat zou al reden genoeg moeten zijn voor de overheid en de proefdierindustrie om te investeren in proefdiervrije testen. Proefdiervrije technieken zijn betrouwbaarder, goedkoper en leveren sneller resultaten op. Maar belangrijker nog, het bespaart vele dierenlevens.
Gebruikte proefdieren door de jaren heen
Jaar Gebruikte proefdieren
- 2009: 592.665
- 2008: 578.123
- 2007: 597.605
- 2006: 603.741
- 2005: 612.809
- 2003: 892.651
- 2002: 993.258
Top 5 grootste stijgers onder de proefdieren
1. Ratten
2. Kippen
3. Varkens
4. Muizen
5. Fretten
Proefdiervrij
Proefdiervrij is de grootste organisatie in Nederland die specifiek opkomt voor de belangen van proefdieren en die streeft naar het vervangen van dierproeven door proefdiervrije technieken. Proefdiervrij houdt kansen om vervanging van dierproeven te bevorderen scherp in het vizier.
http://www.proefdiervrij.nl
Welzijn
Het welzijn bij proefdieren is wel in orde. Bij dierproeven zijn de regels voor dierenwelzijn vorig jaar in bijna alle gevallen goed nageleefd. Dat blijkt het jaaroverzicht van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Ruim de helft van de dierproeven was voor wetenschappelijk onderzoek, voor een groot deel voor geneesmiddelen, vaccins, serums of veterinaire producten. Vorig jaar waren er meer proeven bij ratten en kippen.
De nVWA heeft ruim 660 inspecties uitgevoerd in het kader van de Wet op de dierproeven. De organisatie controleerde onder meer of de huisvesting van de dieren voldeed aan de regels en of de dieren zorgvuldig werden behandeld en verzorgd. De nVWA keek ook of de onderzoekers en dierenverzorgers de juiste opleidingen hadden gevolgd.
Alleen instantanties die daarvoor een vergunning hebben, mogen dierproeven doen. Vorig jaar waren er tachtig vergunninghouders geregistreerd. Ook voor het fokken van proefdieren is een speciale vergunning nodig.
Bron ANP