Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Alarm voor Ulvenhoutse Bos

  •    •  
06-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1760 keer bekeken
  •  
Joop van Riet Joost Barendrecht

Joop van Riet en Joost Barendrecht

© Henny Radstaak

Het Ulvenhoutse Bos bij Breda is één van de oudste maar ook kleinste Natura2000 gebieden. Het is ruim 100 hectare groot en het heeft enorm te lijden aan een teveel aan stikstofneerslag. Terwijl minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal zegt nog te moeten inventariseren wie in Nederland precies de piekbelasters zijn wat stikstof betreft, hebben lokale natuur- en milieuclubs rond Breda al een inventarisatie gemaakt.

Brief

“Wat je ziet is de bramen en de brandnetels, die de overhand krijgen omdat er veel teveel stikstof hier terecht komt”, vertelt Joop van Riet van Natuurplein de Baronie, een samenwerkingsverband van lokale natuur- en milieuverenigingen in de regio Breda. Zij hebben een brief gestuurd aan minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof, waarin ze haar oproepen het Ulvenhoutse bos niet te vergeten als het gaat om de stikstofreductie. “Dit is een heel zeldzaam gebied”, vult Van Riets collega Joost Barendrecht aan, “maar het ligt wel dicht bij de stad Breda, vlak langs snelwegen en er zijn veel agrarische activiteiten in de buurt dus deze natuur is extra kwetsbaar.”

250%

De lokale natuur- en milieuclubs hebben zelf een inventarisatie gedaan op basis van openbare informatie van de provincie waar de piekbelasters zitten. “Die geven met elkaar meer dan 250% overbelasting van de meest kritische waarde voor het Ulvenhoutse Bos”, zegt Van Riet. “Ze zijn dus wel degelijk in beeld”, vult Barendrecht aan, “in tegenstelling tot wat de minister beweert. De biodiversiteit is de basis van ons bestaan, dus het is van belang dat er ook kleine natuurgebieden zijn waar nog soorten voorkomen die elders verdwenen zijn. En uiteindelijk gaat het dan om ons eigen voortbestaan”.

Informatieavond

Komende donderdagavond 10 november 2022 houden de lokale natuur- en milieuclubs een informatie-avond voor de omwonenden, om de feiten te presenteren van de ernstige situatie waarin het Ulvenhoutse bos verkeert. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.