Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Al bijna 2000 meeuwen gestorven aan vogelgriep

  •    •  
24-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
272 keer bekeken
  •  
Ameland_kokmeeuwen_door_wppostema.jp.jpg

© Kokmeeuwen door wppostema Tureluur koppel door leentje59

Vooral kokmeeuwen

Onder de meeuwen zijn vooral kokmeeuwen slachtoffer van de besmetting. Deze vogels vormen vanaf half februari broedkolonies en zitten dan dicht op elkaar. Dat gebeurt ook op gezamenlijke slaapplaatsen. Een virus kan dan gemakkelijk overspringen van de ene op de andere vogel.

DWHC en Sovon Vogelonderzoek waarschuwden begin februari al voor het opduiken van vogelgriep onder wilde vogels. Toen waren er op verschillende plekken in Nederland dode vogels gevonden. Het aantal is sindsdien heel snel opgelopen, aldus de instituten. Ook in andere Europese landen zoals Frankrijk, België en Italië is sprake van verhoogde vogelsterfte door vogelgriep. Ook in deze landen worden vooral zeevogels getroffen, aldus DWHC.

Besmettelijke vogelgriep

Vogelgriep kan ook besmettelijk zijn voor mensen. Daarom gelden maatregelen voor het opruimen van dode vogels. Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA staat een handleiding voor medewerkers van Dierenambulances en de Dierenbescherming. Wie een dode vogel ziet moet het dier laten liggen en een melding doen bij bijvoorbeeld de terreinbeheerder. Meldingen zijn volgens DWHC belangrijk om te kunnen blijven volgen hoe snel de vogelgriep zich onder wilde vogels verspreidt en waar de meeste vogels worden besmet.

Bron: ANP

Meer over:

vogelgriep
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.