Akzo pompt gasolie in zoutkoepels
• 17-11-2015
• leestijd 2 minuten
AkzoNobel is maandag begonnen met het vullen van lege zoutholtes met diesel, onder de grond in Enschede. Het bedrijf kreeg vrijdag groen licht van het ministerie van Economische Zaken, aldus een woordvoerder.
Protest
Onder industriegebied De Marssteden is zout gewonnen. Twee van deze holtes worden nu langzaam gevuld met 250.000 kuub gasolie afkomstig van het bedrijf Argos. Tegen deze vorm van opslag is veel protest geweest in de Enschedese en Overijsselse politiek. In Duitsland net over de grens bij Enschede raakte een dergelijke opslag vorig jaar lek. “We hebben extra voorzorgsmaatregelen genomen”, aldus AkzoNobel. Zo zijn de leidingen waarmee de gasolie naar beneden wordt gepompt, voorzien van een extra wand.
Lek in Duitsland
Bij het incident in Duitsland waren omwonenden langdurig geëvacueerd. De kosten van het schoonmaken van de bodem zijn geschat tussen de 70 en 100 miljoen euro, bleek eerder uit een studie van het RIVM. “Het is nieuw, dus we begrijpen de zorgen van bewoners”, aldus de zegsvrouw, “maar we zijn ervan overtuigd dat we het goed en veilig doen.” Hierbij kwam de olie in natuurgebied de Amtsvenn, vlak over de grens nabij Enschede, op drie plekken aan de oppervlakte. De olie heeft behalve de grond ook grond- en oppervlaktewater besmet.
Advies
AkzoNobel had eigenlijk vorige maand al willen beginnen, maar moest van het ministerie wachten op advies van de Veiligheidsregio Twente. Die achtte het opstellen van een apart rampenbestrijdingsplan niet noodzakelijk, zei de woordvoerder.
RiscoStatenleden hamerden juist op het opstellen daarvan. “Dit is uniek in Nederland. De Veiligheidsregio kan er helemaal niet klaar voor zijn als het daar mis gaat”, zegt Robert Jansen van GroenLinks Overijssel. Hij gaat de Commissaris van de Koning om opheldering vragen.
Petitie
Inwoners van Enschede en Hengelo hadden een
petitie
opgesteld tegen het vullen van de Twentse zoutholtes. Vroege Vogels besteedde hier ook aandacht aan op de actie-pagina. De petitie is door ruim 800 mensen ondertekend.
Bron: ANP