Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Akkoord Bali opmaat tot wereldwijd klimaatverdrag

  •  
17-12-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ban_ki_moon.jpg
Op de VN-klimaattop op het Indonesische eiland Bali is zaterdag op de valreep toch nog een akkoord bereikt. Even dreigde de klimaattop op een mislukking uit te lopen, omdat de Verenigde Staten zich verzetten tegen een compromistekst. Een emotionele oproep van de chef van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon, trok de Amerikanen uiteindelijk over de streep.
Vertegenwoordigers uit 190 landen kwamen overeen onderhandelingen te beginnen die uiteindelijk in 2009 in Kopenhagen moeten leiden tot een nieuw wereldwijd milieupact. Dit verdrag van Kopenhagen moet in 2012 in werking treden als het huidige Kyoto-protocol, dat vermindering beoogt van de uitstoot van broeikasgassen, afloopt. In Kopenhagen moeten concrete maatregelen genomen worden. Dit protocol moet veel ambitieuzer en dwingender worden dan de huidige afspraken die tien jaar geleden in Kyoto zijn vastgelegd.
De op Bali overeengekomen 'routekaart' regelt de afspraken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, het brengen van schonere technologieën naar ontwikkelingslanden en het stoppen van ontbossing.
De deelnemers hebben vastgesteld dat "diepgaande vermindering van wereldwijde emissies vereist is om de uiteindelijke doelstelling, halvering van de CO2-uitstoot in 2050, te bereiken''. Maar in het akkoord staan geen concrete afspraken over de vermindering van de CO2-uitstoot.
De inkt van het slotdocument was amper droog of Washington liet weten zich ernstige zorgen te maken over het akkoord. Het Witte Huis blijft erop hameren dat de klimaatsverandering niet kan worden tegengegaan als alleen de rijke landen hun CO2-uitstoot terugdringen en de opkomende economieën zoals China en India niets doen.
Gedurende de onderhandelingen bleven de VS zich tot op het laatste moment verzetten tegen het ontwerpakkoord, omdat armere landen veel te veel zouden worden ontzien. Na afwijzende reacties van de overige deelnemers en de oproep van Ban Ki-moon haalden de VS met tegenzin bakzeil. De Europese Unie moest hiervoor wel zijn eis inleveren dat de rijke landen in 2020 hun CO2-uitstoot met 25 tot 40 procent moeten hebben verminderd.
Tweede Kamerleden reageerden opgelucht dat er na twee weken onderhandelingen eindelijk een akkoord ligt. Milieudefensie is teleurgesteld dat er geen concrete reductieafspraken zijn gemaakt. De milieuorganisatie is hoopvol gestemd over de vorming van een kopgroep van landen die wel bereid zijn om in 2020 de uitstoot van CO2 met 25 tot 40 procent te reduceren.
De ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib betreurt het dat geen concrete afspraken zijn gemaakt over vermindering van de CO2-uitstoot. Dit is volgens de organisatie vooral nadelig voor de arme landen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor