Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

AID: Schapensector flink in de fout

  •  
12-07-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_123172.jpg
De schapenhandel leeft de regels voor de sector slecht na. Dat constateert de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw. Bij een controle op 24 verzamelplaatsen voor schapen bleek de helft in overtreding, zo maakte de inspectiedienst dinsdag bekend.
Vooral de regels voor de registratie- en identificatieplicht en die voor quarantaine bij de handel in en het vervoer van de dieren lapt de sector aan zijn laars. Schapen missen de verplichte oormerken en bedrijfsregisters worden slecht of helemaal niet bijgehouden. De quarantaineregel van 21 dagen is bedoeld om verspreiding van dierziekten als mond- en klauwzeer te voorkomen.
Ook zijn bij de controle in totaal 2100 schapenhouders gecontroleerd. Een kwart hiervan bleek eveneens de regels niet na te leven. Van hen kregen 445 een waarschuwing en 97 werden door de inspecteurs op de bon geslingerd.
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) drong bij minister Veerman van Landbouw in juni van dit jaar al aan op extra maatregelen voor de schapensector. Door slechte naleving van de regels en fraude via het ,,omkatten'' van dieren zijn inmiddels 162.000 schapen en geiten zoek, aldus de VWA. ,,Gevolg van het huidige systeem is dat tracking and tracing niet goed uitvoerbaar is, wat grote risico's inhoudt voor de voedselveiligheid en de verspreiding van dierziekten'', aldus directeur J. de Leeuw van deze inspectiedienst. Verplichte elektronische identificatie van schapen per 2006 zou de greep op de schapenhouders en handelaren moeten verbeteren.
Land- en tuinbouworganisatie LTO steunt de invoering van een dergelijk systeem, mits het ,,betaalbaar en praktisch uitvoerbaar'' is. ,,De noodzaak is duidelijk gezien de belangen die ermee gemoeid zijn'' vindt voorzitter S. van Beek van de LTO-vakgroep Schapen- en geitenhouderij. Inmiddels is hiervoor samen met het ministerie een proef in de steigers gezet.
Een aantal regels rond de schapenhouderij stammen van na de MKZ-crisis in 2001. Sommige daarvan zijn voor de sector ,,onmogelijk'' uit te voeren. ,,De regels zijn te weinig op de praktijk toegesneden. De overheid moet regels maken die redelijkerwijze in de praktijk ook uitvoerbaar zijn'', aldus Van Beek. Die praktijk is dat naast een paar duizend professionele schapenhouders ,,enkele tienduizenden'' mensen een of enkele schapen voor de hobby houden.
Nederland telt 1,3 miljoen schapen en een kwart miljoen geiten.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor