Afvalbedrijf SITA zet zich in voor schoonmaakactie Nederlandse kust
• 21-04-2009
• leestijd 2 minuten
Op woensdag 22 april is het wereldwijd ‘Earth Day’, een bewustwordingsdag waarop de schoonheid van de aarde en de zorg ervoor centraal staat. Ook in Nederland wordt er aandacht besteed aan de ‘Dag van de Aarde’. Afvalbedrijf SITA is een van de partners die zich inzet voor de strandenschoonmaakactie langs de Nederlandse kust. SITA zorgt voor containers, transport én voor de recycling en het hergebruik van het verzamelde zwerfafval.
Op initiatief van National Geographic en ACT Global vindt op woensdagmiddag 22 april een grote opruimactie plaats op zeven locaties langs de Nederlandse kust. Bekende acteurs van ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ en ‘Onderweg Naar Morgen’ helpen een handje mee.
Op de stranden van Scheveningen, Den Helder, Domburg, Noordwijk, Bloemendaal, Egmond aan Zee en Terschelling plaatst SITA speciale containers waarin vrijwilligers de verschillende soorten ingezameld afval kunnen achterlaten, en dan vooral plastic. Vervolgens zorgt SITA voor het hergebruik of een milieuvriendelijke verwerking van het afval van wat die dag is opgehaald.
Zwerfvuil in de Noordzee en Waddenzee is onderdeel van een groter probleem. In Nederland gooien wij plastic weg, dat in zee terechtkomt en langzaam naar de Stille Oceaan drijft, waar het getij uiteindelijk stilvalt. Op deze plekken ontstaat de ‘plastic soep’. Deze Plastic Soep is een gevaar en bedreiging voor het zeeleven en daarmee ook voor onze eigen gezondheid.
“De strandenschoonmaakactie sluit naadloos aan bij de duurzame bedrijfsfilosofie van SITA. Gescheiden inzameling en milieuvriendelijke verwerking: dat is waar wij voor staan. Daarom stellen wij onze tijd en middelen graag beschikbaar aan dit initiatief”, vertelt Daan de Rooij, Projectmanager Plastic Verpakkingen bij SITA.
“Naast het feit dat wij groot zijn in duurzaam afvalmanagement, zijn we ook voorloper en specialist op het gebied van de inzameling, overslag, transport en sortering van plastic en kunststof verpakkingen; de meest recente ontwikkeling op afvalgebied. Glas en papier wordt al jaren gescheiden, nu is het plastic aan de beurt. Want dit materiaal kan ook prima hergebruikt worden. Dus het is jammer als dit op de algemene afvalberg terecht komt.”
Inmiddels zijn al meer dan 100 gemeenten bezig met de inzameling van de plastic verpakkingen. De verwachting is dat rond de zomerperiode de 200ste gemeente aan de slag zal gaan.
Meedoen?
De schoonmaakactie van de stranden start op elke locatie om 14.00. Iedereen kan zich hiervoor aanmelden op
www.greendreamdistrict.nl. Ook voor meer informatie.
Bron: SITA