Afval uit zee nu ook hergebruikt
• 19-03-2013
• leestijd 2 minuten
ECNC Land & Sea Group, Aquafil en Star Sock lanceren vandaag het initiatief 'Healthy Seas, a Journey from Waste to Wear ". De hoofddoelstelling van dit initiatief is een gezonde zee door afval uit zee te verwijderen en her te gebruiken. Het gaat hierbij in het bijzonder om visnetten en ander zwerfvuil uit de Europese zeeën.
Gezamenlijk rapport
Het verliezen van visnetten is een groot probleem. Volgens een gezamenlijk rapport van de FAO en UNEP ligt er ongeveer 640.000 ton aan visnetten in de oceanen, goed voor een tiende van al het zwerfvuil. Deze netten blijven honderden jaren in het mariene ecosysteem en vele dieren, zoals dolfijnen, schildpadden, krabben en zeevogels raken verstrikt en sterven.
Hoogwaardige grondstof
Uit zee gehaalde visnetten worden vaak gedumpt op stortplaatsen of verbrand, maar als onderdeel van het Healthy Seas initiatief zullen ze worden verwerkt tot Econyl ® garen, een hoogwaardige grondstof waarmee nieuwe producten zoals sokken, badmode, ondergoed of tapijten kunnen worden vervaardigd.
Drie fasen
Het Healthy Seas initiatief zal worden uitgevoerd in drie fasen en een gedetailleerd actieplan wordt eind april openbaar gemaakt. In de eerste fase zullen we drie proefregio's in Europa onderzoeken: de Noordzee (Nederland en België), de Adriatische Zee (Italië, Slovenië en Kroatië) en de Middellandse Zee (Spanje). In de tweede fase ontwikkelen we procedures om de visserij aan te moedigen tot een verantwoorde omgang met visnetten aan het eind van de levensduur en zal het initiatief worden uitgebreid naar gebieden buiten de proefregio’s. In de derde fase ligt de focus op publieke bewustwording en samenwerking met betrokken overheden en wetgevers zodat het Healthy Seas initiatief ook op langere termijn resultaten oplevert.