Afval uit zee
• 27-12-2007
• leestijd 2 minuten
Vissers vinden behalve vis heel wat afval in hun netten. In het kader van de actie “Fishing for Litter” wordt dat afval niet langer gewoon weer overboord gezet, maar verzameld…
Jaarlijks maken meer dan 250.000 schepen gebruik van de Noordzee. Naast het transport van goederen wordt door de bemanning van deze schepen nog steeds, ondanks dringende oproepen van overheid en zelfs vanuit de Verenigde Naties om dit niet te doen, veel afval gedumpt in zee.
Er is wel een zone in de Noordzee waar huis- en keukenafval, zoals aardappelschillen of fruitafval geloosd mag worden, maar daar wordt slecht de hand aan gehouden. En dan gaat het niet alleen over keukenafval maar ook over plastic flessen, verfblikken, kartonnen dozen en ook olieresten vanuit de machinekamers, die aanspoelen op de stranden, en vaak van daaruit in duinen of natuurgebieden. Zwaarder afval zoals televisietoestellen, automotoren, of zelfs fietsen zakken naar de bodem.
Al dit afval vormt een bedreiging voor zeedieren en vogels.
Sinds een aantal jaren wordt het “Fishing for Litter”-project uitgevoerd in Europa, waarbij overheden, het bedrijfsleven en met name de vissers zich inzetten voor het schoner maken van de Noordzee.
Steeds meer vissers werken vrijwillig mee omdat daarmee hun visgronden schoner worden en omdat ze er tevens hun imago mee kunnen verbeteren.
In hun netten, waarmee ze over de bodem vissen, blijft van alles aan afval in hangen. Dit afval stoppen ze in zogenaamde Big Bags.
Eens in de zoveel tijd worden die Big Bags geleegd om te kijken wat voor soort afval er weggegooid wordt en door die monitoring en oproepen wereldwijd hopen de overheden de bemanningen van schepen op hun verantwoordelijkheid te wijzen het afval in de havens te dumpen.