Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afval dumpen in natuurgebieden neemt toe

  •  
16-02-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Steeds vaker wordt afval in de natuur gedumpt. Niet alleen flessen en zakjes worden achteloos weggegooit, maar ook tuinstoelen, een koelkast, bouwafval en autobanden zijn een paar voorbeelden van illegale afvaldumpingen. Afvoeren van dit 'zwerfvuil' kost Staatsbosbeheer jaarlijks duizenden euro’s. Een groeiende zorg voor de boswachters.
Zwerfvuil is een verzamelnaam voor allerlei rotzooi die mensen van zich afgooien. Niet alleen op straat, maar ook in natuurgebieden. "Een blikje op de grond zwerft nog vijftig jaar rond" en "met hezelfde gemak gooi je het in de afvalbak". Zo heette de landelijke antizwerfvuil-campagne van de overheid die in 2002 werd gestart. De campagne heeft geduurd tot eind 2003. Maar het is te betwijfelen of het wat heeft uitgehaald. In de natuurgebieden neemt het dumpen van troep vooralsnog alleen maar toe. Het Leudal en Groesbeek zijn hier twee voorbeelden van.
Leudal
In het natuurgebied Leudal in de gemeente Haelen (Limburg) zijn het afgelopen jaar 111 illegale vuilstorten vastgesteld. Dat is een toename van 13 procent ten opzichte van 2003. Dit is het hoogste aantal sinds het begin van de registratie in 1994 (28 storten). Het grootste gedeelte van de illegale storten in 2004 bestond uit tuinafval. De rest betrof zaken als huisraad, bouwafval, autobanden, huis-aan-huisbladen etc. Twaalf keer ging het om afval van hennepkwekers, zoals kweekbodems, lampen en jerrycans voor groeivloeistof. Staatsbosbeheer heeft vorig jaar zo’n 35 uur besteed aan het opruimen van het afval. Groenafval wordt niet opgeruimd, de rest wel. Alles bij elkaar kostte dat 5.500 euro. Dit betreft alleen geconcentreerde illegale dumpingen en niet het zwerfafval als losse blikjes, flessen en zakjes. Het ruimen daarvan heeft eveneens een aantal duizenden euro’s gekost.
Groesbeek
Staatsbosbeheer Groesbeek reserveert jaarlijks 15.000 euro voor het opruimen van blikjes, papier, snoeiafval en ander achteloos weggeworpen rommel. Bijna dagelijks wordt er op de parkeerplaatsen aan de rand van het bos troep gedumpt. Waarom in het bos ook groot witgoed, zoals koelkasten en televisies, wordt gedumpt is onbegrijpelijk. Het wordt in de gemeente Groesbeek namelijk gratis opgehaald. Andere (electrische) apparaten kunnen gratis bij de gemeentewerf worden ingeleverd.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor