Veel leefomgevingen op aarde veranderen drastisch met de seizoenen. Voor dieren in deze seizoensgebonden omgevingen heeft dit grote invloed op de beschikbaarheid van voedsel, hoeveelheid roofdieren en mogelijkheden om voort te planten. Om zich in dit soort habitatten succesvol te handhaven moeten dieren op één of andere manier omgaan met deze periodieke wisselingen in ecologische bedreigingen en kansen.
Veel dieren zijn opvallend flexibel en vertonen een scala aan gedragsmatige, fysiologische en morfologische aanpassingen aan omgevingsvariatie. Ze heroverwegen als het ware waar ze hun (beperkte) energie aan besteden op basis van de huidige of toekomstige kwaliteit van de leefomgeving.
Vlinders op de savanne
Wetenschappers van Wageningen University en de Universiteit Leiden hebben nu ontdekt dat hormonen een belangrijke rol spelen bij deze flexibiliteit. De Afrikaanse vlinder die ze gebruiken als model voor seizoensgebonden aanpassing leeft op de savanne, waar grote contrasten bestaan tussen het natte en droge seizoen. Tijdens het natte seizoen, als er voedsel in overvloed is, planten vlinders zich snel voort en zijn in hun korte leven zeer actief. Tijdens het droge voedselarme seizoen stellen ze voortplanting uit, zijn minder actief, maar leven wel langer.