Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Afname bospaddenstoelen

  •  
22-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
IMG_20151022_152812282.jpg

© Rupsendoder Sombere honingzwammen Menno Boomsluiter bij de schubbige bundelzwam

Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateert dat het niet goed gaat met de Nederlandse bospaddenstoelen. Sinds 1999 is er sprake van een afname. Dit rapport is gebasseerd op verzamelde gegevens van het Paddenstoelenmeetnet door de Nederlandse Mycologische Vereniging. 
De welbekende vliegenzwam is sinds 1999 met 63 procent in aantal afgenomen, en in dezelfde periode nam het eekhoorntjesbrood met 39 procent af. De cantharel laat vooral de laatste 10 jaar een dalende trend zien. Bekende soorten zoals de gewone heksenboleet (-18 procent) en de grote stinkzwam (-53 procent sinds 2000) werden ook minder waargenomen. De bruine anijszwam – een houtpaddenstoel – werd in 2014 zelfs geheel niet waargenomen.
Redenen afname
Er zijn verschillende redenen dat de paddenstoelen verdwijnen. Dit komt onder andere door het hoge stikstof gehalte in de bodem en de droogte van de afgelopen jaren. Vanaf 2005 zijn de stikstofconcentraties in de bodem gestabiliseerd of zelfs iets toegenomen. Dit ondanks dat de uitstoot van stikstof is afgenomen. De milieukwaliteit in bossen is voor paddenstoelen daardoor kennelijk nog altijd onvoldoende voor paddenstoelen. Een tweede reden zou het klimaat kunnen zijn en dan met name de droogte. Het jaar 2014 was uitzonderlijk droog en warm. Voor het volledige rapport zie hier .
Vroege Vogels gaat samen met Menno Boomsluiter, Landelijk coördinator Paddenstoelenmeetnetten, bij een van meetpunten kijken.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor