Afbrokkelend Ameland
• 10-05-2013
• leestijd 2 minuten
Als er een plek is waar de zee aan stukjes Nederland knaagt, is het Ameland wel. Daar, aan de zuidwestpunt, kolkt het Borndiep en dat heeft de afgelopen jaren vele hectares van het eiland afgeslepen. Waaronder de kwelder Fuegelpolle, dat een belangrijke broedplaats is voor onder andere de grote stern. De aanleg van rijshouten dammetjes in combinatie met kleizand moet er voor zorgen dat de Fuegelpolle minder krimpt aan de westkant.
De erosie werd niet alleen door dijkwachters met zorg gadegeslagen. Ook door vogelwachters werd de inkrimping van het broedgebied van duizenden vogels met argusogen gadegeslagen. Dus werden de handen ineengeslagen en kwam men in augustus 2012 met ‘Klimaatbuffer Zuid-West Ameland’: een plan om de kwelder te beschermen en zelfs nog uit te breiden.
De kwelder groeit naar het oosten toe aan, maar langzamer dan de afslag op dit moment gaat. Als het lukt de afslag vanaf de westkant te vertragen, krijgt de natuur de tijd zich aan de veranderende situatie aan te passen. Er is een grote kleischelpenbank aangelegd en er zijn dammen van rijshout (uitlopers van wilgentakken, die op den duur verteren) geplaatst die ervoor moeten zorgen dat de Fuegelpolle aan de westkant minder krimpt. Hierdoor moet de natuurlijke draagkracht zich herstellen.
Grote stern
Het lijkt te werken. De erosie is tot stand gebracht en duizenden trekvogels vinden er een gunstige eet-en rustplaats. Dit unieke stukje natuur is de broedplaats van de op een na grootste kolonie grote sterns van West-Europa. Zo’n 4000 tot 5000 grote sterns worden aangetrokken door het overvloedige voedselaanbod en het nieuwe, zanderige land.
Toekomst
Voor de lange termijn wordt geprobeerd schelpdierbanken terug te laten keren in het gebied. Hiervoor zullen korven met levende schelpdieren of lege schelpen in korven geplaatst worden. Deze korven met schelpmateriaal moeten voor goede omstandigheden zorgen voor nieuwe schelpen om zich te vestigen. In hoeverre deze methoden succes hebben, zal moeten blijken. Daarnaast wacht men in spanning af of dit soort nieuwe kwelders straks mee zal groeien met een stijgende zeespiegel.
Het project op Zuid-West Ameland is een van de klimaatbufferprojecten van de Coalitie natuurlijke klimaatbuffers, waar de Waddenvereniging aan deelneemt. Voor alle klimaatbufferprojecten geldt dat het een zoektocht is naar manieren waarop de natuur kan bijdragen aan een veilig en toekomstbestendig Nederland. Kijk voor meer informatie op
www.klimaatbuffers.nl.