Een wildernis van sneeuw en ijs, spitse bergen, bevroren zeeën, ijsberen, zeehonden, walvissen. Maar hoe lang nog? Onder de oppervlakte van de Noordpool is al jaren een hevige strijd aan de gang om olie en gas. Naast landen als Rusland, Canada en de Verenigde Staten blijkt ook Nederland betrokken bij de strijd. Een gesprek met
WNF
directeur Johan van de Gronden over de één van de grootste ecologische bedreigingen.
Rusland, Canada, de Verenigde Staten, Noorwegen en Denemarken eisen alle vijf de oceaanbodem onder de Noordpool op. Volgens het internationale recht heeft elk land controle over 200 zeemijl (320 kilometer) vanaf het ‘continentaal plat’, dat gedefinieerd wordt als ‘onderzeese voortzetting van het territorium van de staat’.
Er zijn verschillende schattingen over de hoeveelheid olie die onder de Noordpool ligt. Een mogelijkheid is dat er evenveel oliereserves liggen als in Saoedi-Arabië. Volgens geologisch onderzoek uit de VS ligt 25 procent van de onontdekte wereldgas- en oliereserves onder de Noordpool.
Het Wereld Natuur Fonds werkt aan een Noordpool dat met een sterk ecosysteem een gezonde leefomgeving vormt voor mens en dier. Een Noordpool waar natuurlijke hulpbronnen duurzaam worden beheerd. Een Noordpool die haar temperende invloed op het wereldwijde klimaat kan blijven vervullen.
Vrijdag 14 januari organiseert de Poolnacht van Groningen een debat over de toekomst van de Noordpool. Het slotdebat staat in het teken van botsende belangen. Belangrijk punt daarin is de rol van Nederland. Want is die rol al bepaald doordat een groep Nederlandse bedrijven met Rusland in zee is gegaan om in het Poolgebied te gaan boren?
Meer informatie over het Noordpooldebat
staat hier
.