Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Advocaat van de Aarde

  •    •  
30-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2122 keer bekeken
  •  
opwarming van de aarde

Opwarming van de aarde

© pixabay

Een nieuwe milieuorganisatie moet burgers gaan helpen in hun juridische strijd. Stichting Advocaat van de Aarde is een kennisbank, maar ook een plek om geld te werven voor organisaties, die regelmatig de strijd aangaan met bedrijven en overheden. Zoals Werkgroep Behoud de Peel en milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB). In Vroege Vogels spreken we twee leden van deze nieuwe club, voorzitter Frans Vollenbroek en voormalig weervrouw Margot Ribberink.

Broer van Johan

Oprichter en voorzitter van de nieuwe stichting is Frans Vollenbroek. Ja inderdaad, de broer van de bekende milieuactivist Johan Vollenbroek. Hij haalde met MOB via de rechter het falende stikstofbeleid van het kabinet onderuit. Zowel het Europese Hof als de Raad van State maakten korte met de Nederlandse plannen. Deze rechtsgang heeft tot op de dag van vandaag grote gevolgen voor het overheidsbeleid en de landbouwsector.

Kennis en geld

Frans en Johan Vollenbroek schreven in 2021 een brief aan de Koning over de slechte staat van de Nederlandse natuur. Hierin schrijven ze dat ook de ‘zachte stemmen in de samenleving het verdienen om gehoord te worden’. Hiermee doelen ze op de stem van de natuur. Frans Vollenbroek: Vaak hoor je zeggen dat de politiek het vertrouwen van de burger terug moet winnen. Maar heeft de politiek nog wel vertrouwen in de burger? Zolang dat niet het geval is, zullen burgers de gang naar de rechter moeten maken om bestaande afspraken en internationale wetten geïmplementeerd te krijgen. Urgenda en MOB hebben laten zien dat de rechter een belangrijke rol kan spelen bij het op koers houden van klimaat- en biodiversiteitsdoelen. Om ook andere organisaties, die de kracht van de wet willen gebruiken effectiever te laten opereren, willen we met de nieuwe stichting een platform bieden voor financiële middelen, expertise en kennisuitwisseling’.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.