Vroege Vogels

Adema wil meer toezicht op slachthuizen

  •  
31-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
84 keer bekeken
  •  
varken_slachthuis.jpg

© Een zeug op weg naar het slachthuis. Foto: MargreetS

Verplicht toezicht met slimme camera's. Een verbod op stroomstootwapens om dieren snel naar de slacht te drijven. En een strenger handhavingssysteem, waarbij een slachthuis na drie ernstige overtredingen definitief dicht moet. Met onder meer die maatregelen wil landbouwminister Piet Adema (CU) ervoor zorgen dat dierenwelzijnsregels in slachthuizen beter worden nageleefd.

Geen toestemming voor sneller slachten 

Dat schrijft Adema in een brief aan de Tweede Kamer, meldt Trouw. De minister benadrukt dat er bij de slacht nu te veel misgaat. Verzoeken van slachthuizen om sneller te mogen slachten wijst hij voorlopig van de hand. "Ik wil dat de sector eerst onder de huidige omstandigheden laat zien dat die het dierenwelzijn kan garanderen."

Werksnelheid 

De werksnelheid in slachthuizen is al jaren onderwerp van debat. In 2020 droeg de Tweede Kamer toenmalig minister Carola Schouten op de slachtsnelheid te verlagen. Die opdracht was toen vooral ingegeven door het grote aantal coronabesmettingen bij het personeel. Een jaar later verschenen er undercoverbeelden van misstanden bij slachterij Gosschalk in Epe. Dat bedrijf moest wekenlang zijn deuren sluiten en mocht pas weer open onder de voorwaarde dat de snelheid werd teruggebracht. Tot een algehele wettelijke verlaging kwam het echter niet.

Bron: Trouw | ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.