Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

ActionAid: vrouwen betalen klimaatrekening van de rijkste 1%

  •  
14-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
fishing-village-gd38737059_1920

© Julita via Pixabay

In het nieuwe rapport ‘The Gender Face of the Climate Crisis’ van ActionAid, een internationale vrouwenrechtenorganisatie, wordt duidelijk hoe vrouwen, met name in het Mondiale Zuiden, de klimaatrekening betalen van de 1% rijksten in de wereld, wat overwegend mannen zijn. ActionAid pleit voor meer vrouwen aan de beslissingstafels om effectief en inclusief klimaatbeleid te realiseren.

70% vrouw van de 1,3 miljard armsten

Klimaatverandering raakt bepaalde aspecten van de samenleving het hardst: landbouw, informeel werk en ‘s werelds armsten. In deze categorieën zijn vrouwen oververtegenwoordigd. Vrouwen zijn wereldwijd verantwoordelijk voor 50-80% van de voedselvoorziening, maar bezitten slechts 10% van het land. Door de beperkte controle over land is aanpassen aan klimaatverandering moeilijker. Volgens ActionAid is van de groep 1,3 miljard armsten op de wereld 70% vrouw. 

Bedreiging van klimaatverandering

Naast toegang tot voedsel en water wordt door klimaatverandering ook de toegang tot gezondheid, energie en onderwijs voor vrouwen en meisjes bedreigd. Zo ziet ActionAid dat in Somalië wanneer jongens en meisjes hun school moeten verlaten door extreme weersomstandigheden de helft minder meisjes terugkeert naar school op een nieuwe locatie. Zonder educatie zijn vrouwen en meisjes minder in staat economisch zelfstandig te zijn en zich weerbaar te maken tegen klimaatverandering.

Verder blijkt dat geweld tegen vrouwen in Oeganda toeneemt door klimaatverandering. Vrouwen moeten verder lopen om water te halen en lopen hierdoor meer risico op seksueel geweld. Meisjes worden uitgehuwelijkt zodat een familie de andere monden in het gezin kan voeden. En in tijden van minder werk of inkomen, stijgt het huiselijk geweld tegen vrouwen.

Energiearmoede in Nederland

Ook in Nederland zijn er problemen. Zo hebben oudere vrouwen een grotere kans om aan hittestress te overlijden dan mannen. Ook zijn het voornamelijk eenoudergezinnen van moeders met kinderen die in energiearmoede leven en moeite hebben om de waterrekening te betalen.

Ondervertegenwoordigd

De 1% rijksten is verantwoordelijk voor twee keer zoveel uitstoot als de armste helft van de wereld. Van deze groep is het merendeel man. De rijkste 1% veroorzaakt niet alleen broeikasgassen met zijn gedrag en consumptie, maar ook via investeringen en aandelen in de fossiele industrie. Vrouwen zijn volgens ActionAid nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd aan de beslissingstafels en plet voor meer inspraak voor vrouwen in het klimaatbeleid. 

Bron: ActionAid | ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.