Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Actievoerders Greenpeace vragen aandacht voor de natuurschade door stikstof.

14 sep 2021
  •  
leestijd 2 minuten
greenpeace_stikstof
Activisten van Greenpeace hebben het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag beklommen. De politie is begonnen met het verwijderen van activisten. Vooralsnog zijn een stuk of tien actievoerders op de begane grond voor het gebouw aangehouden.

Greenpeace vraagt met de actie aandacht voor de natuurschade die wordt veroorzaakt door stikstof. De organisatie vindt dat de politiek daar snel meer actie tegen moet ondernemen. Gebeurt dat niet, dan zet Greenpeace een rechtszaak tegen de staat door. "Ons geduld is op", zegt directeur 

Bla bla bla, stikstofcrisisis....

Ongeveer twintig actievoerders gingen dinsdagochtend vroeg met ladders naar boven om de boodschap van Greenpeace kracht bij te zetten. Een aantal activisten werd tegengehouden door de politie, die de hoofdingang van het gebouw bewaakt.

Andy Palmen, directeur Greenpeace: “Ons geduld is op, daarom zitten wij erbovenop. Het is onacceptabel dat er in ‘het document op hoofdlijnen’ van Rutte en Kaag geen woord staat over de aanpak van de stikstofcrisis en er blijkbaar nul budget in de begroting staat om de natuurcrisis aan te pakken. Iedereen heeft behoefte aan duidelijkheid: boeren, burgers, bouwers en de natuur-en milieuorganisaties. Het is aan de politiek, en dan met name aan Rutte en Kaag én de Tweede Kamer, om het onrechtmatige handelen van de Staat te stoppen en daarmee een rechtszaak te voorkomen. De Algemene Politieke Beschouwingen, volgende week, zijn daarvoor de uitgelezen kans. Onze natuur is gebaat bij zo snel mogelijk ingrijpen. Een rechtszaak gaat jaren duren en die tijd hebben we simpelweg niet. Het feit dat de formatie zo extreem lang duurt werkt ook niet mee.”

De actie verliep dinsdagochtend rustig. Een groot spandoek met de tekst 'Bla bla bla, stikstofcrisisis... Politiek: pak NU de natuurcrisis aan' hangt voor de glazen pui van het tijdelijke onderkomen van de Tweede Kamer. 'Te veel stikstof is natuur weg', staat op een ander spandoek. Ook staan er koepeltentjes op het dak. "Om te laten zien dat we zo lang blijven als mogelijk", zegt een woordvoerder van Greenpeace.
"Onze natuur is gebaat bij zo snel mogelijk ingrijpen"
Andy Palmen, directeur Greenpeace
In mei zette Greenpeace al een eerste stap in een juridische procedure tegen de overheid. In een zogeheten sommatie eiste de organisatie onder meer dat de stikstofuitstoot uiterlijk in 2025 moet zijn gehalveerd. Van de stikstofgevoelige natuurgebieden moet in dat jaar 74 procent voldoende zijn beschermd, vindt de milieuorganisatie. In de stikstofwet die vorig jaar werd aangenomen, staat dat dit percentage pas tien jaar later hoeft te worden bereikt, in 2035.

De Tweede Kamer is vanwege de grootscheepse renovatie van het Binnenhof de komende jaren gevestigd in het voormalige gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken, vlakbij het Centraal Station. De Kamerleden en medewerkers namen vorige week hun intrek in het pand, dat ook wel de 'Aponrots' of 'apenrots' wordt genoemd. Die bijnaam slaat op de architect van het gebouw, Dick Apon.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Populair bij BNNVARA