Actievoerders Greenpeace overtreden milieuwetgeving
• 06-07-2007
• leestijd 2 minuten
Bij een Greenpeace-actie die donderdagochtend plaatsvond voor het hoofdkantoor van Nuon in Amsterdam zijn negen actievoerders gearresteerd op basis van de milieuwetgeving. Dat maakte de politie donderdag bekend.
Greenpeace had 20 ton steenkolen op de stoep van het bedrijf gestort om het bedrijf ervan te overtuigen te kiezen voor schone energie in plaats van kolencentrales. ,,Wie spullen deponeert, moet het ook opruimen'', aldus de woordvoerder. Dat weigerden de actievoerders te doen, waarop de gemeente Amsterdam de kolen opruimde.
Een woordvoerster van Nuon laat weten dat Greenpeace zich baseerde op onjuiste informatie. ,,Over het algemeen waarderen we de inzet van Greenpeace. Zeker de acties voor een schoner klimaat. Maar het gaat hier niet om een conventionele kolencentrale. Het is juist een centrale waar we zo schoon mogelijk willen produceren.''
De woordvoerster legt uit dat de centrale werkt op kolenvergassing. De centrale draait niet alleen op kolen, maar ook op biomassa en aardgas. ,,We zouden de helft van de kolen in biomassa om kunnen zetten. Door het vergassen is er juist minder uitstoot van stikstof en zwavel'', aldus Nuon.
Greenpeace is zeer verbaasd over de aantijging dat de milieuorganisatie zich op onjuiste informatie zou baseren. ,,Het is juist Nuon die de feiten verdraait. De voorgestelde centrale stoot veel meer CO2 uit dan bijvoorbeeld een poederkolencentrale. Ook de uitstoot van zware metalen en dioxine is heel hoog.'' Greenpeace vermoedt dat het energiebedrijf het gebruik van biomassa inzet om subsidie op te strijken, en dat helemaal nog niet zeker is dat Nuon daadwerkelijk biomassa gaat verstoken. ,,In de vergunning is gebruik van biomassa optioneel'', aldus een woordvoerder.
Uit een onderzoek van bureau SOMO bleek donderdag dat investeringsplannen van energiebedrijven niet bijdragen aan duurzame energievoorziening.
Bron: ANP