Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Actievoerders blokkeren feestje bij kolencentrale E.ON

  •  
03-04-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenpeace_partyboot.jpg
Actievoerders van Greenpeace verhinderen het aanmeren van een partyschip vol gasten bij de kolencentrale van energiebedrijf E.ON op de Maasvlakte. Het schip is op weg naar de feestelijke opening van een experiment met afvang van CO2. E.ON gebruikt afvang als fabeltje om de bouw van een kolencentrale goed te praten.
Actievoerders in bootjes, kano’s en reddingsvlotten begeven zich tussen wal en schip en houden spandoeken omhoog met de tekst: ‘E.ON stop kolen’. Volgens Greenpeace verspreidt E.ON de fabel dat door afvang van CO2 hun nieuwe kolencentrale ‘schoon’ kan draaien. Om dat fabeltje te ontkrachten delen actievoerders van Greenpeace de ‘Fabeltjescourant’ uit aan de feestgangers, met harde feiten over CO2-afvang.
‘Er is geen reden voor feest. E.ON bouwt een nieuwe kolencentrale onder het valse voorwendsel dat ze de CO2 daarvan gaan afvangen’, zegt Meike Baretta, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Nederland. ‘Uit door Greenpeace onderschepte e-mails van E.ON in Engeland blijkt dat het bedrijf zélf niet in het afvangen van CO2 gelooft.’ Aan boord van de geblokkeerde partyboot de Tourmalijn zijn onder andere Ruud Lubbers, Hans Alders van EnergieNed, en directeur-generaal Energie en Transport Ioannis van de Europese Commissie.
CO2-afvang, transport en dumping is onzeker, risicovol en duur. E.ON wil alleen grootschalig afvangen als de overheid honderden miljoenen euro’s meebetaalt. Als de techniek voor het afvangen over vijftien á twintig jaar klaar is, moeten ook nog een transportnet en dumpplaatsen gerealiseerd worden. Ook hiervoor zal de belastingbetaler weer moeten opdraaien. Kolencentrales, en daarmee elektriciteit, zullen veel duurder worden en alleen al de investeringen zullen honderden miljoenen hoger zijn. Geld dat niet kan worden geïnvesteerd in schone energie.
In het belang van het klimaat stelt Greenpeace voor te kiezen voor schone technologie voor het opwekken van energie die wereldwijd al grootschalig worden toegepast. Investeringen in hoogefficiënte aardgascentrales, warmtekrachtcentrales en windparken kunnen ons ruimschoots voorzien stroom. Kernenergie en kolencentrales met CO2-afvang en dumping zijn overbodig. Uit recent onderzoek van PricewaterhouseCoopers blijkt dat investeren in schone energie ook economisch aantrekkelijker is dan in een kolencentrale.
De politie heeft de blokkade gebroken. Een politiewoordvoerster meldde dat een schipper van Greenpeace is bekeurd.
Bron: Greenpeace en ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor